Svet

Nakon Šolca, i Stoltenberg tvrdi: NATO nema nameru da šalje vojnike u Ukrajinu

Od 2014. godine saveznici NATO-a pružaju Ukrajini podršku bez presedana, poručio je šef Alijanse
Nakon Šolca, i Stoltenberg tvrdi: NATO nema nameru da šalje vojnike u Ukrajinu© Johannes Simon/Getty Images

Francuski predsednik Emanuel Makron izazvao je pravu buru svojom izjavom da nije isključeno da Zapad neće slati trupe u Ukrajinu, pa se tim povodom oglasio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručivši da Alijansa ne planira da šalje vojnike u Ukrajinu.

"Saveznici NATO-a pružaju Ukrajini podršku bez presedana. To radimo od 2014. godine i povećali smo je. Međutim, ne planiramo da šaljemo vojne snage NATO-a u Ukrajinu", kazao je Stoltenberg u intervjuu za "Asošijeted pres".

Sa ovom tvrdnjom složio se i predsednik Finske Sauli Niniste, koji je rekao da ni ta zemlja neće slati svoje trupe u Ukrajinu.

"Diskusija u Parizu je bila korisna. Učesnici konferencije za podršku Kijevu uspeli su da stave akcenat na najhitnije potrebe Ukrajine, naročito u pogledu materijalnih sredstava. Opšti konsenzus je da neće biti vojnog prisustva. Finska se takođe pridržava tog stava", poručio je Niniste za kanal "MTV3".

Prethodno je i nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da ni NATO, ni zemlje EU neće slati svoje kopnene snage u Ukrajinu.

"U razgovorima smo još jednom razmotrili ono o čemu smo se dogovorili još na samom početku, a što će i ubuduće biti primenjivano. Preciznije, evropske zemlje i države članice NATO-a neće slati kopnenu vojsku niti vojnike na ukrajinsku teritoriju", rekao je Šolc, preneo je kanal "Velt 24".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je komentarišući izjavu francuskog predsednika, rekao da će direktan vojni sukob NATO-a i Ruske Federacije biti neizbežan u slučaju da zapadne trupe budu poslate u Ukrajinu.

Slanju trupa u Ukrajinu usprotivio se i premijer Grčke Kirijakos Micotakis, koji je rekao da za njegovu zemlju ta opcija ne postoji.

"Za Grčku nema govora o slanju evropskih snaga ili snaga NATO-a u Ukrajinu", izjavio je Micotakis posle konferencije evropskih lidera u Parizu, ali i istakao da je to stav "većine njegovih kolega".

image