Svet

Zamenik generalnog sekretara NATO-a: Ne vidimo povećanu nuklearnu pretnju od Rusije

Izjave ruskih vlasti su same po sebi veoma opasne, jer podrivaju poverenje, ocenio je Mirčea Džoana
Zamenik generalnog sekretara NATO-a: Ne vidimo povećanu nuklearnu pretnju od Rusije© Thierry Monasse/Getty Images

NATO ne vidi neposrednu pretnju da će Rusija da upotrebi nuklearno oružje, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirčea Džoana.

"Ne vidimo nikakvu neposrednu pretnju da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje. Istovremeno, izjave ruskih vlasti su same po sebi veoma opasne, jer podrivaju međusobno poverenje", kazao je Džoana u intervjuu za španski list "Pais".

Prethodno je portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao da "SAD ne vide znake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje".

Šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu nazvao je besmislicom zapadne izjave o Rusiji i nuklearnom oružju.

"Ako govorite o Zapadu, oni su u poslednje vreme rekli mnogo različitih gluposti. Čini mi se da je kod njih to izgleda ovako: ujutro su ustali, pogledali, 'šta bismo mogli da danas lupimo'? Malo o raspoređivanju nuklearnog oružja u kosmos, malo o pretnjama, ovome ili onome", kazao je Šojgu.

On je naglasio da Rusija danas ima sve što je potrebno da se suprotstavi svakom neprijatelju koji upadne na njenu teritoriju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je u obraćanju Federalnoj skupštini rekao da opasne akcije i izjave Zapada prete sukobom upotrebom nuklearnog oružja i uništenjem civilizacije. 

On je istakao da Zapad sada ne preza od tvrdnji da Rusija namerava da napadne Evropu, ali da je svima jasno da pričaju besmislice, dok sami biraju ciljeve na ruskoj teritoriji za udare i sredstva za uništavanje.

image