Svet

Finski premijer: Nećemo ugostiti američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji

Nuklearno oružje, koje je već raspoređeno u drugim zemljama, dovoljno je da osigura bezbednost NATO-a, ocenjuje Peteri Orpo
Finski premijer: Nećemo ugostiti američko nuklearno oružje na svojoj teritorijiGetty © Dursun Aydemir/Anadolu

Finske vlasti ne vide potrebu da na svojoj teritoriji ugoste američki nuklearni arsenal, izjavio je finski premijer Peteri Orpo u intervjuu za poljski list "Rečpospolita".

"Pozicioniranje američkog nuklearnog oružja u Finskoj nije neophodno, pošto je za sigurnost NATO-a dovoljno nuklearno oružje koje je već raspoređeno u nekoliko zemalja Alijanse. Ipak, pažljivo se pripremamo da učestvujemo u obuzdavanju potencijalnih pretnji Alijansi korišćenjem konvencionalnog naoružanja", kazao je Orpo.

On je dodao da Finska trenutno ne vidi pretnju od "napada Rusije", ali veruje da je zemlja spremna za potencijalni sukob. 

"Ne očekujemo trenutno napad Rusije. Međutim, finske oružane snage su dobro pripremljene za potencijalni sukob, sa rezervom od 800.000 ljudi. S tim u vezi, preporučio bih rukovodstvu evropskih zemalja da slede naš primer i uvedu regrutaciju", napomenuo je.

Šef finske vlade je, odgovarajući na pitanje novinara o jačanju granice sa Ruskom Federacijom, rekao da će Helsinki razmotriti povlačenje iz Otavske konvencije o zabrani protivpešadijskih mina, ako se promeni bezbednosna situacija.

Ipak, kako je naglasio, bezbednost Finske ne zavisi od postavljanja mina na granicama sa Ruskom Federacijom, napomenuvši da će Sjedinjene Države "u svakom slučaju priteći u pomoć Evropi".

image