Svet

Ako Izrael pooštri uslove za mobilizaciju, religiozni Jevreji će napustiti zemlju?

Zvaničnici takav stav ocenjuju kao nanošenje moralne štete državi i izraelskom društvu i ugrožavanje sigurnosti Izraela
Ako Izrael pooštri uslove za mobilizaciju, religiozni Jevreji će napustiti zemlju?© Carsten Koall/picture alliance via Getty Images

Povodom sve češćih komentara izraelskih zvaničnika da bi svi građani trebalo da budu mobilisani, pa čak i ultraortodoksni Jevreji koji su izuzeti iz vojne službe, oglasio se glavni sefardski rabin Jicak Josef.

On je rekao je da će svi religiozni Jevreji napustiti zemlju ako budu prisiljeni da služe vojsku.

"Ako nas nateraju da se pridružimo vojsci, svi ćemo otputovati iz zemlje, kupiti karte i otići", rekao je on za izraelski Kanal 12.

Dodao je da sekularisti stavljaju državu na kocku.

Izrael ima dva glavna rabina, jedan predstavlja grupu Sefarda, a drugi grupu Aškenaza.

Zovu se dva glavna rabina, a svaki od njih obavlja dužnost 10 godina. Biraju se na na izborima na kojima učestvuje 150 ljudi, među kojima su rabini, gradonačelnici, vođe lokalnih veća, ministri i članovi Kneseta.

Za glavnog protivnika izraelskog premijera Benjanmina Netanjahua i ministra u Ratnom kabinetu izraelske vlade, Benija Ganca, nema dileme - svi bi trebalo da učestvuju u vojnoj službi u ovom "teškom vremenu", uključujući tu i Harede (ultraortodoksne Jevreje).

Ganc je dodao da reči glavnog sefardskog rabina "nanose moralnu štetu državi i izraelskom društvu".

Šef stranke "Izrael naš dom", Avigdor Liberman, optužio je rabina za ugrožavanje sigurnosti Izraela.

Prema rečima izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira, "pitanje regrutacije treba rešavati kroz razumevanje, a služenje u vojsci je velika privilegija za Jevreja koji brani sebe i svoju zemlju".

Sefardski rabin obično pripada ultraortodoksnoj izraelskoj stranci Šas, dok rabin grupe Aškenazi pripada savezu stranaka Jahadut HaTora. Obe stranke su unutar trenutne vlade Benjamina Netanjahua.

Izraelska vlada na čelu sa Netanjahuom nastoji da usvoji nacrt zakona koji isključuje Harede iz vojne službe i povećava period obavezne vojne službe sa 32 na 36 meseci.

Ovakve rasprave dolaze u vreme kada se u Pojasu Gaze već duže od pet meseci vodi razorni rat, sa više od 31.000 stradalih i najmanje 71.000 ranjenih. 

image