Svet

SAD razmatraju upotrebu Gvantanama za smeštaj migranata sa Haitija

Ljudi koji beže od nasilja na ostrvu mogli bi da budu procesuirani u ozloglašenom vojnom objektu
SAD razmatraju upotrebu Gvantanama za smeštaj migranata sa HaitijaGetty © picture alliance / Contributor

Sjedinjene Američke Države mogle bi da iskoriste zloglasni vojni objekat u zalivu Gvantanamo na Kubi za procesuiranje migranata koji beže od nasilja na Haitiju, javio je Si-En-En, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Vašington se priprema za masovnu migraciju iz te ostrvske države gde je poslednjih meseci došlo do porasta nasilja. Glavni grad, Port o Prens, preplavile su naoružane kriminalne bande, što je dovelo do ostavke premijera Ariela Anrija.

Objekat u zalivu Gvantanamo je vojna baza u okviru koje je i zatvor za osumnjičene za terorizam koji je formirala Bušova administracija nakon napada 11. septembra 2001. Bilo je brojnih izveštaja i svedočenja o zlostavljanju zatvorenika, dok je Amnesti internešenel opisao logor kao "simbol mučenja, isleđivanja i neograničenog pritvora bez optužbe ili suđenja".

Pomorska baza takođe ima Centar za migrantske operacije u kojem se nalaze migranti koje je pokupila obalska straža na Karibima. Centar nije u sastavu zatvora.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena razmatra planove za proširenje kapaciteta migrantskog centra s obzirom na mogući migrantski talas sa Haitija, preneo je Si-En-En.

SAD su zabeležile porast stope imigracije, uglavnom sa svoje južne granice. U decembru je više od 225.000 migranata pokušalo da pređe granicu iz Meksika, što je najveći mesečni broj zabeležen od 2000.

image