Svet

Zamenik generalnog sekretara NATO-a: Alijansa da se pripremi za zategnute odnose sa Rusijom

Mirčea Džoana ocenjuje da zategnuti odnosi sa Rusijom mogu trajati još nekoliko godina
Zamenik generalnog sekretara NATO-a: Alijansa da se pripremi za zategnute odnose sa Rusijomwww.globallookpress.com © IMAGO/Janine Schmitz/photothek.d

Zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirčea Džoana smatra da zemlje NATO-a moraju da se pripreme za "još nekoliko godina zategnutih odnosa sa Rusijom".

"Moramo da se pripremimo za još najmanje nekoliko godina napetih odnosa. Branimo našu teritoriju i saveznike, preduzimamo odgovarajuće mere", kazao je Džoana novinarima u rumunskom gradu Konstanci.

Prema njegovim rečima, predsednički izbori u Rusiji ni na koji način neće uticati na situaciju.

Naime, u Rusiji su u toku predsednički izbori koji traju tri dana, do 17. marta, a danas je drugi dan.

Glasači na izborima biraju između četiri predsednička kandidata, a to su: aktuelni predsednik Vladimir Putin, predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki, kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov i kandidat stranke "Novi ljudi" Vladislav Davankov.

U Rusiji pravo glasa ima oko 110 miliona građana, a rezultati predsedničkih izbora trebalo bi da budu objavljeni najkasnije do 28. marta.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, nakon početka Specijalne vojne operacije istakao da je Rusija 30 godina pokušavala da postigne sporazum sa NATO-om o principima bezbednosti u Evropi.

Kako je ruski predsednik napomenuo, Rusija je kao odgovor na to bila suočena ili sa ciničnim obmanama i lažima, ili pokušajima pritisaka i ucena, dok se Alijansa, u međuvremenu, uprkos protestima Moskve, stalno širi i približava ruskim granicama.

image