Rusija

Lavrov: Zapad već ratuje s Rusijom

Što je gore na bojnom polju, to su sve bešnje izjave koje dolaze sa Zapada, istakao je šef ruske diplomatije
Lavrov: Zapad već ratuje s Rusijom© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Zapad efektivno vodi rat protiv Rusije u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u emisiji "Veče s Vladimirom Solovjevom" na TV kanalu "Rusija 1".

Odgovarajući na opasku voditelja da izgleda da je Zapad objavio rat Rusiji, Lavrov je rekao da "oni to već rade".

Na pitanje da li je direktan sukob sa NATO-om neizbežan, ministar je rekao da nije upoznat s planovima Alijanse.

"Verovatno će biti prevrtljivi. Ili će reći, kao Nemci, daljinski ćemo usmeriti smrtonosno oružje na ruske gradove, ili će reći da su samo instruktori koji sede i gledaju šta Ukrajinci rade", precizirao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Zapad je ogorčen jer se njegovi planovi remete.

"Što je gore na bojnom polju, to su sve bešnje izjave koje dolaze sa Zapada poput onih da ne mogu da dozvole da Ukrajina izgubi, a Rusija pobedi", rekao je on.

Dodao je da je predsednik Francuske Emanuel Makron, nekoliko nedelja pre nego što je izjavio da ne treba isključiti slanje trupa u Ukrajinu, pokušao da pridobije NATO da podrži tu ideju.

"Rekli su mu da misle da je to loša ideja. Ipak, on je to izneo u javnost. Francuski ministar spoljnih poslova je kasnije morao da unese ispravke. Kao rezultat toga francuski predsednik je rekao da nema punog konsenzusa, ali da su sve opcije otvorene, odnosno da će oni razmatrati šta još treba da se uradi da bi se pomoglo Ukrajini, uključujući i slanje trupa na ukrajinsku teritoriju", rekao je Lavrov.

Stari dobri Luftvafe

Komentarišući razgovor nemačkih oficira o udarima na Krimski most šef ruske diplomatije je rekao da je to priznanje koje otkriva prave namere Nemačke.

"Ovo je bilo priznanje", rekao je Lavrov govoreći o antiruskoj retorici predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog iz 2021, "baš kao i razgovor nemačkih oficira koji je procurio. Ista vrsta punog priznanja."

Lavrov je izrazio uverenje da su nemački oficiri govorili iz srca sećajući se "starog dobrog Luftvafea".

Gostujući u gorepomenutoj emisiji, Lavrov se osvrnuo i na to što su ambasadori zemalja Evropske unije odbili sastanak uoči ruskih predsedničkih izbora a u vezi s tim da je RF prikupila mnogo materijala o tome kako ambasade EU u Moskvi "kreiraju neke vrste projekata podrške nesistemskoj opoziciji".

"Ovo je za mene velika misterija. Pre svega ovo je bezobrazluk. Pošto tako reaguju na mogućnost da komuniciraju s predstavnicima ruskog rukovodstva, onda ćemo, naravno, uzeti u obzir da u tome nemaju interesa. Neka za sada sede u svojim kancelarijama i razgovaraju sa svojim prestonicama telefonom", rekao je Lavrov.

Najava posete Donbasu

U istom intervjuu najavio je posetu Donbasu, gde će razgovarati sa zaposlenima u predstavništvima MIP-a u Lugansku i Donjecku.

"Idem tamo. Otvorena su predstavništva ruskog ministarstva spoljnih poslova u Lugansku i Donjecku, dok će u narednom periodu ista biti otvorena i u  Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Želim da odem tamo i razgovaram sa zaposlenima u našim predstavništvima, da vidim šta im treba", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je dodao da njegovo ministarstvo i strane agencije obezbeđuju humanitarnu pomoć, te da momci s prve linije fronta šalju video-snimke s pozdravima.

image
VV inauguration
banner