Svet

Abas i ministar spoljnih poslova Brazila razgovarali u Ramali: Neophodno zaustaviti napade Izraela

Predsednik Abas je pohvalio stavove Brazilije i predsednika Luiza Injasija Lule da Silve kada je u pitanju podrška palestinskom narodu i njihovom cilju u međunarodnim institucijama
Abas i ministar spoljnih poslova Brazila razgovarali u Ramali: Neophodno zaustaviti napade IzraelaGetty © MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES

Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas danas je u Ramali, na Zapadnoj obali, ugostio brazilskog ministra spoljnih poslova, Maura Vijeiru, s kojim je razgovarao o tekućoj situaciji u Pojasu Gaze, kao i na Zapadoj obali i istočnom Jerusalimu.

Abas je Vijeiru uputio u najnovija dešavanja na palestinskim teritorijama i istakao uložene napore da se zaustavi izraelska ofanziva na Pojas Gaze, prenosi palestinska agencija VAFA.

On je naglasio važnost ubrzanja i povećanja distribucije humanitarne pomoći u Gazu, kako bi prihvatni centri i bolnice mogli da funkcionišu i pomognu palestinskim civilima u toj enklavi.

"Naš prioritet je da sprečimo izraelske okupacione snage da napadnu grad Rafa, u kojem je raseljeno više od 1,5 miliona Palestinaca, što će izazvati humanitarnu katastrofu", rekao je Abas.

On je pozvao na veću međunarodnu saradnju u sprečavanju Izraela da izvrši takav napad i pozvao međunarodnu zajednicu da primora Izrael da se obaveže na neposredan prekid agresije i otvaranje svih prelaza koji vode ka Pojasu Gaze, radi uvoza pomoći i započinjanja rekonstrukcije.

Predsednik Abas je pohvalio stavove Brazilije i predsednika Luiza Injasija Lule da Silve kada je u pitanju podrška palestinskom narodu i njihovom cilju u međunarodnim institucijama.

On je posebno istakao Luline nedavne izjave o neophodnosti zaustavljanja tekuće izraelske agresije na palestinski narod u Gazi, navodi VAFA.

image