Svet

Jermenski premijer između dve vatre: Pašinjan čestitao pobedu Putinu, Stoltenberg stigao u Jerevan

Nadam se da ćemo razvijati dijalog u svim oblastima od zajedničkog interesa za dobrobit naših naroda, navodi se u čestitki premijera Jermenije ruskom predsedniku
Jermenski premijer između dve vatre: Pašinjan čestitao pobedu Putinu, Stoltenberg stigao u Jerevanwww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka/dpa

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan čestitao je Vladimiru Putinu ponovni izbor za predsednika Ruske Federacije, saopštila je pres služba jermenskog kabineta. Čestitka stiže baš u trenutku kada je u tu zemlju stigao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Poštovani Vladimire Vladimiroviču, primite moje čestitke povodom ponovnog izbora na funkciju predsednika Ruske Federacije. Izražavam nadu u razvoj dijaloga u svim oblastima od zajedničkog interesa za dobrobit naroda Jermenije i Rusije", navodi se u poruci čiji je tekst objavljen na sajtu vlade.

Pašinjan je Putinu poželeo zdravlje, sreću i dalji uspeh u aktivnostima.

Generalni sekretar NATO -a Jens Stoltenberg doputovao je danas u glavni grad Republike Jermenije, Jerevan, nedugo nakon što je Pašinjan najavio "početak rata sa Azerbejdžanom". 

On je tokom sastanka sa stanovnicima pograničnih sela u regionu Tavuš, rekao da ako Jerevan ne napravi kompromis sa Bakuom po pitanju pograničnih sela-enklava, onda bi rat mogao da počne krajem nedelje.

Kako prenose jermenski mediji, oni će razgovarati o pitanjima interakcije Jermenije i NATO-a, regionalnim procesima i mirovnom sporazumu između Jerevana i Bakua.

Podsetimo, pre toga je šef NATO-a posetio Azerbejdžan i Gruziju.

Jermenski premijer nedavno je zapretio da će Jerevan napustiti Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) ako ta struktura ne ispuni svoje obaveze i ne prizna svoju zonu odgovornosti.

"Ako ODKB odgovori na pitanje gde je zona odgovornosti organizacije u Jermeniji, i ako to odgovara našoj viziji, onda ćemo smatrati da je pitanje među nama rešeno. Ako ne, Jermenija će napustiti ODKB. Kada, ne mogu da kažem", kazao je Pašinjan na konferenciji za novinare. 

image