Svet

Jača bunt poljoprivrednika: Traktorima blokiraju puteve u Poljskoj i Češkoj

Poljoprivrednici insistiraju da vlade i Evropska komisija otkupe i izvezu višak žitarica i zabrane bescarinski uvoz žitarica, mesa, jaja i drugih proizvoda iz Ukrajine. Poljski poljoprivrednici su najavili 580 blokada širom Poljske u kojima bi trebalo da učestvuje oko 70.000 ljudi
Jača bunt poljoprivrednika: Traktorima blokiraju puteve u Poljskoj i Češkoj© AP Photo/Ebrahim Noroozi

Desetine hiljada poljoprivrednika izašle su jutros na auto-puteve, prilaze velikim gradovima i granice Poljske i Češke tražeći reformu Zelenog dogovora Evropske unije o klimatskim ciljevima.

Poljoprivrednici insistiraju da vlade i Evropska komisija otkupe i izvezu višak žitarica i zabrane bescarinski uvoz žitarica, mesa, jaja i drugih proizvoda iz Ukrajine.

"Blokiramo puteve, regionalne metropole, demonstracije su ispred sedišta regionalnih vlasti kao i blokade mostova", rekao je Adrijan Vavrinja portparol sindikata Solidarnost individualnih poljoprivrednika za poljske medije.

Danas kada se poljski poljoprivrednici uključuju u opšti evropski protest najavili su 580 blokada širom Poljske u kojima bi trebalo da učestvuje oko 70.000 ljudi, a policija je apelovala na demonstrante da sami prijavljuju provokacije i izgrede kakvih je bilo na prethodnim protestima.

Ni u Poljskoj, ni u Češkoj protesti poljoprivrednika nisu koordinirani iz jedne centrale, a danas u Poljskoj hiljade traktora na puteve izvode sindikati, strukovne organizacije i manja lokalna udruženja na poziv mladih agroinfluensera, ali i supruga poljoprivrednika koje u malim lokalnim protestima prolaznicima dele svoje proizvode.

Evropska komisija popustila je pod pritiskom protesta širom Evropske unije i već je ublažila neke zahteve Zelenog dogovora koji su najviše smetali poljoprivredi, a takođe je uoči današnjeg protesta postigla dogovor o zaštitnim mehanizmima u bescarinskoj trgovini sa Ukrajinom tako da nekontrolisani uvoz ne destabilizuje evropska tržišta.

"Mislim da su poljoprivrednici pozitivno primili predlog koji je dogovorio premijer Tusk sa predsednicom EK. Ukrajina želi da bescarinska trgovina ostane, ali to zahteva regulisanje. Ne može to tako da na osnovu budućeg članstva Ukrajine važe ovakvi principi otvorenog tržišta", rekao je poljski ministar poljoprivrede Česlav Šekjerski.

Ministar je rekao da je noćas predstavio predloge pomoći poljoprivrednicima, ali da za neke oni još nisu zadovoljavajući. Češki poljoprivrednici su na oko 1.600 traktora krenuli jutros u blokadu puteva i većih gradova, izuzev Praga, gde ne protestuju.

"Na današnji protest gledam kao na evropski. Ukoliko se protesti čeških poljoprivrednika nastave vlada i ja nemamo više nikakve pakete pomoći. Sve što smo imali stavili smo na sto. Vlada će ove godine dati 23 miliona evra za stočarstvo, a naredne godine sa 83 miliona evra omogućiće smanjenje socijalnih doprinosa na selu", kazao je danas češkom javnom radio servisu "Radiožurnal" ministar poljoprivrede Marek Viborni.

Ministar je naglasio da je češka vlada pomoć usmerila ka malim i srednjim gazdinstvima, kojima je najpotrebnija.

Najburnije proteste, najčešće u Pragu, od kojih se distancira Agrokomora i većina ostalih poljoprivrednika, organizuju agro-tajkuni uz pomoć dela sindikata kojima se uz zahteve slične zahtevima u ostalim zemljama ne sviđa još i to što je vlada premijera Petra Fijale odlučila da više pomaže manja i srednja gazdinstva, a ne velika, kao u vreme bivšeg premijera Andreja Babiša.

Francuska traži rampu za hranu iz Ukrajine

Francuska je pozvala na primenu ograničenja uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, pridružujući se Poljskoj, što bi zvanični Kijev moglo da košta 1,2 milijarde evra manjka od trgovinskih prihoda, preneli su juče evropski mediji.

Pojedine evropske diplomate smatraju da bi ovakav potez mogao da poremeti pregovore o produženju pristupa Ukrajine tržištu EU na još godinu dana.

Neimenovane diplomate su za briselski portal "Politiko" potvrdile da je dogovor o ovoj meri postignut između francuskog predsednika Emanuela Makrona i poljskog premijera Donalda Tuska prošle nedelje tokom sastanka na samitu Vajmarske grupe u Berlinu.

EU je uspostavila liberalizovani trgovinski režim sa Ukrajinom 2022. godine kako bi pomogla ekonomiju te zemlje tokom sukoba sa Rusijom i blokade crnomorskih komercijalnih brodskih ruta.

Međutim, nekoliko članica EU, pre svih Poljska, žalilo se da uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda snižava cene poljoprivrednih proizvoda i ugrožava domaće poljoprivrednike.

Pitanje ukrajinskog uvoza biće visoko na dnevnom redu samita lidera EU u Briselu 21. marta, navodi "Politiko".

image