Svet

Evropska unija Ukrajini daje tri milijarde od zamrznute ruske imovine

Novac će, ako predlog usvoje vlade EU, početi da se isplaćuje od jula
Evropska unija Ukrajini daje tri milijarde od zamrznute ruske imovineGetty © stock photo

Evropska komisija predložila je danas da se Ukrajini preda godišnji profit u iznosu između 2,5 i tri milijarde evra od ruske imovine koja je zamrznuta u zemljama Evropske unije.

Prema predlogu Komisije, 90 odsto ovih sredstava će biti iskorišćeno za nastavak krvavog zapadnog posredničkog rata, odnosno za kupovinu oružja za Ukrajinu, a ostatak, kako javlja Rojters, za obnovu i rekonstrukciju te zemlje.

Tačan iznos profita od ruske imovine će zavisiti od globalne kamatne stope.

Osim ove sume, Ukrajina će od vlade Belgije takođe dobijati novac i od poreza na profit na rusku imovinu koji iznosi 25 odsto vrednosti imovine.

Ukupan finansijski doprinos za Ukrajinu od zamrznute ruske imovine u Evropskoj uniji tako će ove godine iznositi između četiri i 4,5 milijardi evra.

Da bi predlog EK stupio na snagu, moraju ga prvo potvrditi vlade Evropske unije. Plan je da se novac Kijevu isplaćuje dva puta godišnje, a prva tranša bi bila plaćena u julu.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je rekao da je Evropska unija uskladila ovaj potez sa zemljama G7, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadom, Velikom Britanijom i Japanom.

Predlogom Evropske unije, za sada, nije predviđena konfiskacija ruske imovine, već samo profita koji ostvaruju.

Iako Ukrajina želi da njeni zapadni saveznici odu korak dalje i kompletno zaplene zamrznutu rusku imovinu, Moskva je već pripretila da će ruski odgovor na prisvajanje imovine biće žestok, a inicijatori krađe imovine biće tretirani kao lopovi sa svim posledicama koje iz toga proističu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

image