Svet

"Njujork tajms": Upozorenje ambasade SAD odnosilo se na današnji napad u Moskvi, ali Kijev nije kriv

U terorističkom napadu u Moskvi poginulo je više od 40 osoba, a povređeno više od 100. SAD odlučno negiraju umešanost Ukrajine
"Njujork tajms": Upozorenje ambasade SAD odnosilo se na današnji napad u Moskvi, ali Kijev nije krivGetty © Anadolu / Contributor

Upozorenje ambasade SAD u Moskvi izdato 7. marta da "ekstremisti imaju neposredne planove da gađaju velika okupljanja u Moskvi, uključujući i koncerte" u vezi je sa današnjim napadom u "Korkus siti holu" u Moskvi, piše "Njujork tajms" pozivajući se na neimenovane izvore.

U današnjem napadu u Moskvi poginulo je više od 40 osoba, a povređeno više od 100, uključujući decu.

Upozorenje nije povezano sa mogućom ukrajinskom sabotažom, rekli su neimenovani američki zvaničnici, dodajući da Stejt department ne bi upotrebio reč "ekstremisti" da upozori na akcije koje su naređene iz Kijeva.

List navodi da su američki zvaničnici sada zabrinuti da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao da pokuša da lažno okrivi Ukrajinu za napad kako bi, navodno, "potkopao podršku" Kijevu.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost predsednika Bajdena, rekao je novinarima da Bela kuća "u ovom trenutku nema naznaka da su Ukrajina ili Ukrajinci umešani" u napad u Moskvi.

Oglasila se i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i upitala "na osnovu čega i usred tragedije, zvaničnici u Vašingtonu donose zaključke o nečijoj nevinosti?" Ona je pozvala Vašington da, ako ima informacije, podeli iste sa Moskvom.

Mihail Podoljak, glavni savetnik ukrajinske predsedničke kancelarije, poručio je da "Ukrajina nema apsolutno nikakve veze" sa napadom.

image