Svet

Ukrajinski general: Oni koji beže od mobilizacije i poginu, ne zaslužuju saosećanje

Građani koji kritikuju napore za regrutaciju igraju na ruku Rusiji, tvrdi komandant Kopnene vojske Aleksandar Pavljuk
Ukrajinski general: Oni koji beže od mobilizacije i poginu, ne zaslužuju saosećanjewww.globallookpress.com © Andriy Andriyenko/Keystone Press Agency

Ukrajinski vojni zvaničnik optužio je deo javnosti i medija da šuruju sa Rusijom zato što kritikuju nasilnu mobilizaciju u zemlji.

Izvestan broj Ukrajinaca koji nisu želeli na front, rizikovali su opasno plivnje preko reke Tise na granici sa Rumunijom u pokušaju da izbegnu regrutovanje, a desetine su se, navodno, tom prilikom udavili.

U objavi na društvenim mrežama, general Aleksandar Pavljuk, koji je na čelu ukrajinskih kopnenih snaga, kritikovao je izveštaje "o siromašnim ljudima koji se dave u Tisi", tvrdeći da svako takvo saosećanje podriva napore za mobilizaciju.

Njegovi komentari su usledili nakon tvrdnji o opštoj nespremnosti Ukrajinaca da se pridruže borbi protiv Rusije i nedostatka dobrovoljaca.

Ranije ovog meseca, ukrajinska granična služba prijavila je 22. smrtni slučaj utapanja na reci Tisi od izbijanja sukoba u februaru 2022. Odvojeno, služba je objavila slike policajaca koji tuku i ponižavaju desetine muškaraca nakon što su uhvaćeni tokom pokušaja da pobegnu iz zemlje.

"Neki naši građani, nažalost, više ne shvataju da su se njihovi postupci i javne izjave pretvorili u moćno oružje u rukama neprijatelja", rekao je Pavljuk i optužio "blogere i slobodne medije" da su javnu debatu o mobilizaciji sveli "na životinjski nivo".

Pored "moralne podrške izbegavanju regrutacije", general se požalio i na "uznemiravanje" službenika za regrutaciju, tvrdeći da su mnogi od njih veterani-invalidi koji su "prošli kroz pakao". Ukrajinski civili ih sada označuju kao "hvatače ljudi", ljutnuo se general.

Na ukrajinskim društvenim mrežama kruži više video snimaka koji pokazuju da vojska "regrutuje" ljude po ulici, tukući ih i vređajući. Pavljuk tvrdi da su snimci izvučeni "iz konteksta" i da bilo kakva kritika na račun vojnih oficira "namerno izbegava glavnu stvar: da je protivzakonito da muškarci izbegavaju svoju ustavnu dužnost da brane Ukrajinu".

Ruska vojska procenila je ukrajinske borbene gubitke na preko 444.000 do kraja februara. Ranije istog meseca, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je 31.000 ukrajinskih vojnika ubijeno u akciji, odstupajući od uobičajene politike Kijeva da ne izveštava o žrtvama. Zapadni mediji su istakli da je cifra daleko niža od američkih procena otkrivenih u nizu curenja informacija iz Pentagona prošle godine.

image