Svet

Mosad ostaje uključen: Pregovori Izraela i Hamasa se nastavljaju

Netanjahuov kabinet je saopštio da se izraelske snage neće povući iz Pojasa Gaze zato što je "odlučan da uništi Hamas"
Mosad ostaje uključen: Pregovori Izraela i Hamasa se nastavljajuGetty © Photo by Amir Levy/Getty Images

Pregovori Izraela i Hamasa o Gazi i oslobađanju talaca i puštanju zatvorenika se nastavljaju i zvaničnici izraelske obaveštajne službe Mosad ostaju na pregovorima.

Mali tim Mosada se vratio iz Dohe u Izrael radi konsultacija o toku pregovora, ali nije došlo do prekida pregovora, prenosi Rojters.

U pregovorima koji se vode uz posredovanje Katara i Egipta, Hamas je zatražio da prekid vatre bude uvod u kraj rata i povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze.

Izrael isključuje takvu mogućnost, navedeno je u saopštenju kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, jer je "odlučio da uništi Hamas".

Izrael je, kako su juče izvestili mediji, pristao da oslobodi između 700 i 800 palestinskih zatvorenika u zamenu za 40 talaca koje drži Hamas, a što bi trebalo da bude deo potencijalnog sporazuma o prekidu vatre uz posredovanje Sjedinjenih Država.

Palestinska militantna grupa Hamas pozdravila je usvajanje rezolucije Saveza bezbednosti UN (SB UN) kojom se traži hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, ističući da je grupa spremna na saradnju sa Izraelom u vezi sa razmenom zarobljenika.

Rezolucija je usvojena nakon odluke SAD da se uzdrže od glasanja, dok je svih ostalih 14 članica SB UN glasalo za usvajanje. Rezolucijom se takođe traži hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

image