Srbija i Balkan

Cvijanovićeva: Pregovarački proces s EU pripada domaćim strukturama, a ne neizabranom strancu

Pregovori će trajati, BiH mora da ispuni mnogo obaveza, uključujući i to da ukine strani intervencionizam, dajući prednost unutrašnjem dogovoru i odlučivanju, istakla je srpski član Predsedništva BiH
Cvijanovićeva: Pregovarački proces s EU pripada domaćim strukturama, a ne neizabranom strancu© FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović komentarisala je odluku Brisela da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom ocenivši da to podrazumeva da domaće strukture rade svoj posao bez uplitanja stranaca, čime će se doprineti demokratskom kapacitetu BiH, ali i potvrditi ustavne nadležnosti u okviru Dejtonskog sporazuma.

"To je proces koji pripada domaćim strukturama, a ne neizabranom strancu u okviru toga. Ovo što se sada desilo pokazuje da smetnja nije decentralizovana BiH, ali želimo da kažemo da jeste delovanje pojedinca koji se stavio iznad institucija i zakona", rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare u Banjaluci, te istakla da otvaranja pregovora ne bi bilo bez Republike Srpske i delovanja njenih predstavnika.

Po njenim rečima, prioritet je da se proces preuzme u svoje ruke, to jest da se isključi strani intervencionizam, da u Ustavnom sudu BiH sede domaće sudije.

"Ne znam zbog čega se kolege u Federaciji drže stranih sudija i lažnog visokog predstavnika", rekla je Cvijanovićeva.

Takođe, upozorila je da će pregovori potrajati, što je potvrđeno i na samitu Evropskog saveta, podsetivši da BiH mora da ispuni mnogo obaveza, uključujući i to da ukine strani intervencionizam, dajući prednost unutrašnjem dogovoru i odlučivanju.

"Svakako ćemo se baviti i sa 14 prioriteta. Sva pitanja se nalaze u okviru pregovaračkog procesa. Stvar prijema nije nešto što će se desiti brzo. Želim da vidim pregovarački, a ne prevarantski proces", precizirala je Cvijanovićeva, koja će u ime Republike Srpske nadzirati sve pregovore o pristupanju BiH EU.

image