Svet

Holandski premijer pozvao Kinu: Izvršite pritisak na Rusiju da se okonča sukob u Ukrajini

Kao geopolitička supersila, Kina igra odlučujuću ulogu u svetu kada je reč o ekonomskoj stabilnosti, međunarodnoj bezbednosti i prelasku na zelenu ekonomiju, ocenjuje Mark Rute
Holandski premijer pozvao Kinu: Izvršite pritisak na Rusiju da se okonča sukob u Ukrajini© Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Evropa želi da Kina iskoristi svoju poziciju kako bi naterala Rusku Federaciju da okonča sukob u Ukrajini, izjavio je holandski premijer Mark Rute nakon posete Pekingu.

Premijer Holandije boravi u zvaničnoj poseti Kini od 26. do 27. marta.

"Kao geopolitička supersila, Kina igra odlučujuću ulogu u svetu kada je reč o ekonomskoj stabilnosti, međunarodnoj bezbednosti i prelasku na zelenu ekonomiju. Osim toga, Kina je glavni trgovinski partner. Zbog svih tih razloga, Holandija treba da radi i vodi dijalog sa Kinom", napisao je Rute na Iksu.

Prema njegovim rečima, bilo je važno da se tokom posete Pekingu razgovara o pitanjima kao što je pozicija Kine u odnosu na situaciju u Ukrajini.

Kineske vlasti su u februaru 2023. objavile svoj predlog o rešavanju sukoba između Moskve i Kijeva, koji uključuje 12 tačaka, uključujući pozive na prekid vatre, poštovanje legitimnih bezbednosnih interesa svih zemalja i rešenje humanitarne krize u Ukrajini. 

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou, dok Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog. 

Kremlj je ranije saopštio da trenutno ne postoje preduslovi da situacija u Ukrajini pređe na miroljubivi pravac, kao i da je za Rusiju apsolutni prioritet postizanje ciljeva Specijalne operacije, što je trenutno moguće samo vojnim putem.

image