Svet

Dok Rusi napreduju, lideri EU ne mogu da se dogovore kako da pomognu Kijevu

Sistem upravljanja koji je formirao predsednik Rusije uživa podršku većine građana, a verovanje u suprotno je pusta želja, piše "Politiko"
Dok Rusi napreduju, lideri EU ne mogu da se dogovore kako da pomognu Kijevu© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Za dve godine od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je u više navrata predviđao svrgavanje ruskog predsednika Vladimira Putina i čak je pripisivao neku vrstu "smrtonosne bolesti" koja će mu oduzeti život.

Međutim, kako piše "Politiko", Putinova moć je sada jača nego ikada, a on je na putu da postane ruski lider sa najdužim stažom.

Lideri EU se slažu da bi trebalo da daju više novca za naoružavanje Ukrajine. Ali, jednostavno ne mogu da se dogovore kako da to urade.

"Budimo iskreni, ništa se zapravo ne odlučuje o finansiranju odbrane", rekao je jedan zvaničnik EU posle samita lidera u Briselu za "Politiko".

Lideri EU su se u četvrtak u Briselu složili da podstaknu Evropsku investicionu banku (EIB) da bude fleksibilnija u politici davanja kredita proizvođačima municije.

Ali nisu se složili oko šire slike kako da finansiraju oružje za Ukrajinu.

Mogućnost zajedničkih obveznica EU podržavaju Francuska, Estonija, Poljska i druge, ali se oštro protive Nemačka, Holandija i Austrija.

"Na diskusiji je jasno uočena podela između 27 lidera Evropske unije, a nemački i holandski kancelari Olaf Šolc i Mark Rute ponovili su protivljenje", izjavile su diplomate za "Politiko".

Lideri EU zatražili su od Evropske komisije da "istraži sve opcije za mobilizaciju finansijskih sredstava i izveštava o tome do juna". 

"Debata je na početku, a ne na kraju", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Nedavna istraživanja javnog mnjenja sprovedena u zemlji takođe pokazuju da sistem upravljanja koji je formirao predsednik uživa podršku većine Rusa, što su potvrdili i rezultati izbora. "Politiko" naglašava da je verovanje u suprotno "pusta želja". 

Savetnik Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak takođe je pozvao na odbacivanje nerealnih želja da su Putinovi dani odbrojani.

"Ruska strana se prilagođava dugom ratu, potpuno su obnovili svoju zemlju", rekao je Podoljak.

Ali, ocenjuje medij, da bi Ukrajina pobedila Rusiju, Zapad mora "da se sabere", ubrza snabdevanje oružjem i drugom vojnom pomoći. Istovremeno, obim pomoći treba da bude takav da Kijev ne samo da može da se brani od ofanzive ruskih snaga, već može da izvede i novu kontraofanzivu.

image