Rusija

Ruski "ježići": Roboti za izviđanje, daljinsko miniranje i raketne napade

Novosibirski konstruktorski biro planira proizvodnju čak tri različite verzije malogabaritne robotizovane platforme
Ruski "ježići": Roboti za izviđanje, daljinsko miniranje i raketne napadeGetty © Peter Kneffel/picture alliance

Novosibirski konstruktorski biro "Spektar" razvija malogabaritni robotizovani višecevni lanser raketa "ježik-rszo" ("ježić" prevodu sa ruskog jezika), izjavio je izvršni direktor pomenutog preduzeća Andrej Bratenkov, prenosi TASS.

"Biro nastavlja da širi porodicu robotizovanih platformi 'ježik'. Sledeća modifikacija biće opremljena višecevnim raketnim lanserom za dejstvo kumulativno-fragmentirajućom municijom težine 600 grama. Višecevni raketni lanser koji će se ugraditi na 'ježika' biće sposoban da lansira šest raketa, a municija će imati probojnu moć od 200 mm", izjavio je Bratenkov i dodao:

"Uglavnom, ovo će se pokazati kao veoma izdržljivo vozilo sposobno da se približi neprijateljskom uporištu i uništi ga, a koristiće se i za uništavanje oklopnih vozila koja budu prilazila granicama Rusije".

Prema njegovim rečima, u planu je da se "mini" lanser koristi na malim dometima.

"Na otvorenim površinama nije baš lako videti malo zeleno vozilo koje ide ka vama. Tako da je malo verovatno da će npr. u noćnim uslovima, neprijateljsko uporište biti u stanju da odbije napad malogabaritnog višecevnog raketnog lansera", dodaje Bratenkov.

On je naglasio da će robotizovana platforma biti proizvođena u dve konfiguracije.

"Planiramo da pokrenemo proizvodnju dve modifikacije - guseničara i točkaša. Obe imaju svoje prednosti i mane, zbog čega pokušavamo da pronađemo mešovito rešenje tako da u pitanju bude točkaš, ali ukoliko je neophodno da može biti promenjeno u gusečničara", rekao je izvršni direktor i dodao:

"Biro 'Spektar' je posvećen pravljenju modularnih platformi, i unificiraćemo naše proizvode što je više moguće tako da se upravljanje dronovima - vazduhoplovnim i kopnenim - obavlja putem istog upravljača, preko kompatibilnih kanala komunikacije, kako naši vojnici ne bi morali da nose gomilu opreme".

Verzija za daljinsko miniranje i izviđanje

"Ježik-rszo" je treća verzija ove platforme, a prethodno je konstruktorski biro "Spektar" najavio proizvodnju verzije za izviđanje i daljinsko miniranje. Prva od njih sa oznakom "ježik-r" namenjena je za osmatranje neprijateljskih položaja, zaslepljivanje protivnika i preusmeravanje vatre na sebe. Prema dostupnim informacijama ova verzija sa nosivošću od pet kilograma, već se koristi u zoni SVO.

Bratenkov je izjavio i da su u birou došli do zaključka da im je za to potrebna robotizovana platforma kojoj "prevrtanje neće biti problem". 

"Vozilo mora biti napravljeno tako može da nastavi da se kreće dok god postoji veza sa njim, bez obzira na to da li je prevrnuto zbog eksplozije ili nečeg drugog. Robot će se kretati u svakom položaju i smeru - unapred, unazad, okrenut ka gore ili dole, nije važno - tako da vojnici mogu jednostavno da ga izbace iz svog vozila dok obavljaju zadatke", rekao je on.

Druga verzija, sa oznakom "ježik-m", biće opremljena sa sistemom za daljinsko miniranje i moći će da nosi ubojita sredstva ukupne težine 20 kg, zbog čega se procenjuje da će ovaj "ježić" moći da lansira dve protivtenkovske mine TM-62, čija je pojedinačna težina oko 10 kg.

image