Rusija

Ruske snage prvi put upotrebile robota na frontu: "Čerepaha" snabdeva vojnike municijom

Budući da je dizajniran za pratnju vojnika koji se kreću peške, njegova maksimalna brzina je 10 km/č
Ruske snage prvi put upotrebile robota na frontu: "Čerepaha" snabdeva vojnike municijomwww.globallookpress.com © Fabian Sommer/dpa

Oružane snage Ruske Federacije postale su prva vojska na svetu koja je u borbenim dejstvima koristila robotizovanu platformu za dopremanje municije. U pitanju je daljinski upravlja besposadna platforma "čerepaha" (kornjača), a vest o njegovoj upotrebi saopštio je Konstantin Bagdasarov generalni direktor kompanije "Argo".

Kako prenose "RIA Novosti", Bagdasarov je na jednom forumu napisao: "Prvi prototip robota 'čerepaha' sada je raspoređen na liniji fronta u Luganskoj Narodnoj Republici, u jednoj od jedinica ruske vojske. Glavni zadaci drona obuhvataju dopremanje municije i hrane trupama, konkretno minobacačkih mina za posade na minobacačima".

Generalni direktor kompanije dodaje i da su trupe zadovoljne dosadašnjim radom "čerepuhe" i otkriva da je njegova nosivost oko 500 kg, a autonomija kretanja pet km.

Prema njegovim rečima, robot koristi elektronski pogon tako da ne stvara buku, niti ima termalni odraz. Zahvaljujući tome i relativno malim dimenzijama, pogotovo visini od jednog metra, otkrivanje "čerepuhe" je izuzetno teško.

Sam nadimak platforme potiče od niske brzine kretanja. "Budući da je dizajniran za pratnju vojnika koji se kreću peške, njegova maksimalna brzina je 10 km/č", pojašnjava Bagdasarov i dodaje: "robot može da prati radio uređaj za upravljanje, koji se nalazi kod najstarijeg člana jedinice".

Kompanija "Argo" radi na razvoju novih verzija "čerepahe", i to na osnovu iskustava iz borbenih dejstava, prenose "RIA Novosti". Očekuje da će novi roboti biti opremljeni satelitskom komunikacijom, lidarima za pretragu okoline i elektronskim mapama oblasti u kojoj su raspoređeni.

Takođe, nove verzije imaće veće dimenzije i opciju ugradnje na guseničnu i šasiju sa točkovima.

image
VV inauguration
banner