Rusija

Rusija robotizuje borbena vozila: Počelo testiranje "prometeja"

Vozilo sa "prometejom" se može kretati po zadatim koordinatama bez učešća operatera i autonomno odrediti najbolju putanju, izbegavati prepreke i obrađivati informacije dobijene vizuelnim osmatranjem
Rusija robotizuje borbena vozila: Počelo testiranje "prometeja"www.globallookpress.com © MOD Russia

Kompanija "Visokoprecizni kompleksi", podružnica "Rosteha", razvila je kompleks za robotizovanje borbenih vozila pešadije, oklopnih transportera i tenkova, koji će omogućiti daljinsko upravljanje ovim vozilima čak i tokom prelaska vodenih površina, prenosi TASS.

Predstavnici kompanije su na Svetskom odbrambenom sajmu u Rijadu saopštili:

"Programsko-aparatni kompleks (PAK) 'prometej' se može ugraditi na bilo koju već postojeću vojnu platformu, poput BMP-3. PAK omogućava robotizaciju upravljačkih komandi vozača i nišandžije, uz istovremeno zadržavanje ergonomije, odnosno standardnih sedišta za članove posade, zbog čega se vozilom opremljenim 'prometejom' može upravljati i daljinski i na klasičan način".

Iz kompanije dodaju da se kompleks trenutno nalazi u fazi ispitivanja.

"Robotizovano vozilo naoružano bilo kakvim borbenim modulom, može se koristi za transport ljudstva, pružanje vatrene podrške i prelazak vodenih prepreka", navode oni.

Razvoj "prometeja" je prvi put najavljen tokom intervjua direktora proizvodnje odeljka za naoružanje, municiju i specijalnih hemikalija "Rosteha", Behana Ozdoeva za TASS. Prema njegovim rečima, ugradnjom PAK-a svako vozilo, točkaš ili guseničar, se pretvara u robota.

Upravljanje se vrši daljinski i potrebno je samo malo modifikovati postojeće platforme, zbog čega je i moguće zadržavanje standardnih mesta za članove posade. Vozilo sa "prometejom" se može kretati po zadanim koordinatama bez učešća operatera i autonomno odrediti najbolju putanju, izbegavati prepreke i obrađivati informacije dobijene vizuelnim osmatranjem.

"Ako ukombinujete "prometeja" sa savremenim sistemima upravljanja vatrom, dobićete pravog terminatora", zaključio je Ozdoev.

image
VV inauguration
banner