Rusija

Povećava se proizvodnja dronova: Rusija izdvaja milijardu dolara u naredne tri godine

Upotreba dronova postala je ključni faktor borbenih operacija u Ukrajini
Povećava se proizvodnja dronova: Rusija izdvaja milijardu dolara u naredne tri godinewww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Rusija očekuje veliki skok u isporuci dronova oružanim snagama u ovoj godini, izjavio je zamenik premijera Denis Manturov u intervjuu za TV kanal Rusija 24, na marginama drugog Svetskog odbrambenog foruma u Rijadu.

Prema rečima Manturova, koji je ujedno ministar trgovine i industrije, Ruska Federacija planira da izdvoji 100 milijardi rubalja (1,1 milijarda dolara) za istraživanje, razvoj i proizvodnju dronova u naredne tri godine.

"Pre svega, naravno, biće više dronova. Naše oružane snage ih aktivno koriste u mnogim oblastima. Spektar proizvoda je izuzetno širok, od teških bespilotnih letelica, sve do malogabaritnih FPV (first person view) dronova", izjavio je on.

Manturov je naglasio da plan podrazumeva proizvodnju na stotine hiljada FPV dronova i na desetine teških bespilotnih letelica.

"Ovo je jedna od važnih oblasti u kojoj ćemo sarađivati sa Ministarstvom odbrane, a od naših industrijskih preduzeća se očekuje da povećaju i kvalitet i obim proizvodnje", dodao je on.

Manturov je istakao i da će se u većim količinama proizvoditi komunikaciona oprema koja obezbeđuje interakciju na terenu, dok će proizvodnja teških i lakih oklopnih vozila, sistema PVO i sredstava za protivbaterijsko ratovanje takođe doživeti porast.

Upotreba dronova je postala ključni faktor borbenih operacija u Ukrajini. Iako se ova tehnologija intenzivno koristi od početka 21. veka, trenutni sukob je doveo do različitih do sada neviđenih inovacija u domenu besposadnog ratovanja.

image