Svet

"Lanset" juri "krabe" po ukrajinskom frontu: Iz stroja izbačeno 27 poljskih haubica

Autor teksta navodi da je od početka SVO, Ukrajini isporučeno 72 jedinice poljskih haubica, od čega je 23 uništeno, a četiri oštećeno
"Lanset" juri "krabe" po ukrajinskom frontu: Iz stroja izbačeno 27 poljskih haubicawww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Specijalna vojna operacija u Ukrajini je postavila nova pravila ratovanja, pa tako pored masovnih artiljerijskih udara borci obeju strana moraju da paze i na napade visokopreciznog i veoma efikasnog oružja sposobnog da uništi ili onesposobi gotovo sva sredstva ratne tehnike. 

Što se ruskih sistema tiče, po svojoj ubojitosti i rezultatima posebno se istakla lutajuća municija iz porodice "lanset", koja je od početka SVO, prema sajtu "Lost armor" zabeležila više od 1.000 potvrđenih pogodaka po ukrajinskoj tehnici.

"Lanseti" su korišćeni za uništavanje različite opreme zapadnog porekla, a pored "bredlija", "mardera", "leoparda" zabeleženi su i udari po poljskim samohodnim haubicama u kalibru 155 mm - "krab". Zbog toga je poljski portal "Interia.pl", ruske dronove kamikaze označio kao "noćnu moru" za ukrajinske "krabove".

Autor teksta navodi da je od početka SVO, Ukrajini isporučeno 72 jedinice poljskih haubica, od čega je 23 uništeno, a četiri oštećeno. Imajući u vidu da ih poljski mediji karakterišu kao "noćnu moru", izvesno je da su upravo "lanseti" odgovorni za većinu gubitaka ukrajinskih "krabova", a kako se navodi ovome nisu mnogo doprinele ni zaštitne mreže koje se na njih postavljaju.

image