Svet

Šolc: Nemačka nije imala ranija saznanja o terorističkom napadu u Moskvi

Nemački kancelar Olaf Šolc je sugerisao da "američke (bezbednosne) službe verovatno imaju tragove", dodajući da je politika Vašingtona da upozorava druge zemlje na predstojeće terorističke napade kad god dobije informaciju
Šolc: Nemačka nije imala ranija saznanja o terorističkom napadu u Moskvi© Tanjug/Kay Nietfeld/dpa via AP

Nemačka nije imala prethodne informacije o pripremama za teroristički napad koji je prošle nedelje odneo više od 140 života u koncertnoj dvorani "Krokus siti hol" nedaleko od Moskve, rekao je kancelar Olaf Šolc.

Grupa ljudi naoružanih automatskim puškama u petak je upala u "Krokus" neposredno pre početka rok koncerta, neselektivno pucajući u civile i zapalivši prostoriju. Ruske službe bezbednosti su kasnije uhapsile nekoliko osumnjičenih, uključujući četvoricu direktno umešanih u napad.

Do sada je potvrđeno da je teroristički napad odneo 143 života i da je povređeno skoro 200 ljudi, što ga čini najsmrtonosnijim u Rusiji od 2004. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je navodne krivce kao "radikalne islamiste", dodajući da su uhvaćeni u bekstvu ka Ukrajini, gde im je bio pripremljen prelazak granice.

U intervjuu za novine "Markiše Algemajne Cajtung", Šolc je negirao da je Nemačka imala bilo kakva prethodna saznanja o planovima za napad.

On je, međutim, sugerisao da "američke (bezbednosne) službe verovatno imaju tragove", dodajući da je politika Vašingtona da upozorava druge zemlje na predstojeće terorističke napade kad god dobije informaciju.

"Čak su izdali i javno upozorenje. Utoliko je žalosnije što se ovaj strašni teroristički napad ipak dogodio", dodao je kancelar.

Šolc je očigledno mislio na bezbednosno upozorenje koje je izdala američka ambasada u Moskvi 7. marta, upozoravajući da radi na "praćenju izveštaja da ekstremisti imaju neposredne planove da izvrše teroristički napad tokom velikog okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte", i da bi se to moglo dogoditi u okviru narednih 48 sati.

Bela kuća je takođe saopštila da je sa ruskim vlastima podelila informacije o potencijalnom napadu.

Šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov potvrdio je da su SAD upozorile Moskvu na potencijalni teroristički napad, ali je istakao da su te informacije "opšte" prirode.

Bortnikov je takođe sugerisao da su, zajedno sa Ukrajinom, SAD i Velika Britanija možda imale ulogu u napadu u "Krokusu".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je sumnju u kategorično poricanje Vašingtona o bilo kakvoj umešanosti Kijeva u napad, kao i na spremnost SAD da insistiraju da su pucnjavu izveli isključivo teroristi Islamske države (IS, ranije ISIS).

image