Svet

Kongres SAD dogovorio nastavak vojne pomoći Tajvanu

Amerika kao i većina zemalja, ne priznaje Tajvan kao državu, ali vojno pomaže ostrvo i smatra kinesku politiku prema provinciji "pretećom"
Kongres SAD dogovorio nastavak vojne pomoći Tajvanu© Tanjug/АП

Dvopartijska delegacija Kongresa donela je odluku o nastavku američke vojne pomoći kineskom regionu Tajvan u vrednosti od 300 miliona dolara, uz dodatnih 400 miliona dolara namenjenih za smanjenje kineskog uticaja u regionu, preneo je AP.

"Nastavljamo da uveravamo naše kolege da je strateški odnos ključan za bezbednost regiona u budućnosti. To uključuje snažnu tajvansku pomorsku strategiju, kao i planove kako da sarađujemo na zajedničkim ciljevima i suprotstavimo se Kini u njenim sve agresivnijim akcijama u regionu", rekao je predsednik Podkomiteta kongresa za obaveštajne poslove i specijalne operacije Džek Bergman, koji predvodi dvopartijsku delegaciju.

SAD ne priznaju zvanično Tajvan, ali vojno pomaže ostrvo i smatra kinesku politiku prema provinciji "pretećom", navodi agencija.

Ranije ovog meseca, zamenica predsednika kineskog regiona Tajvan Sjao Bi-Kim boravila je u privatnoj poseti SAD, a portparol kineske ambasade u SAD Liu Penđu poručio je da se Kina snažno protivi svakom obliku zvanične interakcije između SAD i kineskog regiona Tajvana.

image