Svet

Pokupio ceo servis za ručavanje: Krade se i u Bajdenovom avionu

Među "suvenirima" koje novinari ponesu sa putovanja su brendirane jastučnice, čaše i pozlaćeni tanjiri
Pokupio ceo servis za ručavanje: Krade se i u Bajdenovom avionu© Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough

Izgleda da svi kradu u avionu "Air Fors uan" (Air Force One), američkog predsednika Džozefa Bajdena, prenosi "Politiko", koji se pozabavio upozorenjem upućenim novinarima koji putuju u avionu zajedno sa Bajdenom.

Udruženje dopisnika Bele kuće pozvalo je novinare koji putuju sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom da prestanu da kradu suvenire predmete iz njegovog predsedničkog aviona.

Među "suvenirima" koje novinari ponesu sa putovanja su brendirane jastučnice, čaše i pozlaćeni tanjiri, prenosi Bi-Bi-Si njuz.

Takva krađa je zabranjena, "odražava se loše" na novinare koji putuju sa predsednikom i mora da prestane, piše u saopštenju Udruženja.

Među ukradenim predmetima se često nađe i pribor za jelo ili peškiri, a prema nekim novinarima, ta praksa traje godinama unazad.

Sumnjivo zveckanje posuđa

Istraga, duhovita ali i detaljna, "Politika" počela je od mejla koji je početkom februara poslat članovima Udruženja novinara Bele kuće.

Predsednica prestižnog udruženja Keli O’ Donel uputila je oštar poziv na red posle nestanka predmeta u odeljku za novinare najpoznatijeg i najbezbednijeg aviona na svetu.

Kada američki predsednik putuje, sa njim je 13 novinara koji putuju u zadnjem delu njegovog "Boinga".

Obroci i piće im se služe u letu, uvek o trošku medija iz kojih su, kao i samo putovanje.

Posada redovno deli, kao suvenire, paketiće bombona sa pečatom i potpisom predsednika.

Takođe je moguće kupiti čaše i druge brendirane predmete tokom leta.

Ali to nije dovoljno za sve putnike, preneo je "Politiko", koji pominje sumnjivo zveckanje posuđa koje se ponekad čuje iz torbe novinara koji se iskrcavaju.

Neimenovani bivši dopisnik jednog velikog lista rekao je da je skupio toliko tanjira sa zlatnim obodima iz aviona, da je jednom pozvao goste na večeru služeći im jelo iz tih tanjira.

image