Svet

Američki kongresmen: Ukrajinu i Gazu "rešiti" kao Hirošimu i Nagasaki

Kongresmen Tim Valberg je insistirao da je njegova "metafora" izvučena iz konteksta
Američki kongresmen:  Ukrajinu i Gazu "rešiti" kao Hirošimu i Nagasaki© Танјуг/AP Photo/Hatem Ali

Kongresmen iz Mičigena Tim Valberg smatra da Vašington ne bi trebalo da troši novac na humanitarnu pomoć za civile u Gazi ili Ukrajini, već da se fokusira na podršku ratnim naporima Izraela i Kijeva kako bi postigli "brze" pobede.

Valberg je tokom susreta sa građanima u Dandiju u Mičigenu kritikovao politiku predsednika Džozefa Bajdena, govoreći da bi SAD trebalo da potroše novac od pomoći za Gazu na podršku Izraelu, koji je nazvao Vašingtonovim "najvećim saveznikom, verovatno, bilo gde u svetu".

"Ne bi trebalo da trošimo ni novčića na humanitarnu pomoć. Trebalo bi da bude poput Nagasakija i Hirošime. Završite to brzo", rekao je Valberg na snimku koji kruži društvenim mrežama.

"Isto bi trebalo da bude i sa Ukrajinom. Brzo porazite Putina. Umesto da se 80 odsto (sredstava) u Ukrajini koristi u humanitarne svrhe, 80 do 100 odsto bi trebalo da bude usmereno na brisanje ruskih snaga", dodao je on.

Nakon što je snimak postao viralan na internetu, Valberg je tvrdio da su njegove reči izvučene iz konteksta i pogrešno protumačene, tvrdeći da su njegovi komentari o Hirošimi i Nagasakiju bili metaforičke prirode i da nije zapravo pozivao na primenu nuklearnog oružja.

"U skraćenom klipu, koristio sam metaforu da prenesem potrebu da i Izrael i Ukrajina pobede u svojim ratovima što je brže moguće, a da ne dovedu američke trupe u opasnost", poručio je Valberg u saopštenju objavljenom na Iksu (nekadašnji Tviter).

"Upotreba ove metafore, zajedno sa uklanjanjem konteksta, iskrivila je moju poruku, ali ja u potpunosti stojim iza svojih uverenja, i stojim uz naše saveznike", dodao je on, tvrdeći da što se ovi sukobi brže okončaju, "manje nevinih života će stradati u unakrsnoj vatri".

image