Svet

SAD odobrile isporuku bombi i aviona vrednih više milijardi dolara Izraelu

Nove isporuke naoružanja prema pisanju britanskog lista uključuju više od 1.800 bombi MK-84 teških oko 900 kilograma i 500 bombi MK-82 od oko 220 kilograma
SAD odobrile isporuku bombi i aviona vrednih više milijardi dolara Izraelu© Tanjug/AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Sjedinjene Američke Države poslednjih dana odobrile su isporuku bombi i borbenih aviona vrednih milijarde dolara Izraelu, izjavila su dva izvora upoznata sa tim pitanjem, prenosi "Gardijan".

Podseća se da Vašington javno izražava zabrinutost zbog očekivane izraelske vojne ofanzive u Rafi, dok nezvanično isporučuje oružje svom savezniku.

Nove isporuke naoružanja prema pisanju britanskog lista uključuju više od 1.800 bombi MK-84 teških oko 900 kilograma i 500 bombi MK-82 od oko 220 kilograma, rekli su izvori, koji su potvrdili raniji izveštaj američkog "Vašington posta".

Vašington daje 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći Izraelu, svom dugogodišnjem savezniku.

Paket vojne pomoći dolazi u trenutku kada se Izrael suočava sa snažnim međunarodnim kritikama zbog svoje neprestane kampanje bombardovanja i kopnene ofanzive u Gazi i dok neki članovi stranke Džozefa Bajdena pozivaju američkog predsednika da smanji vojnu pomoć.

Sjedinjene Države žure sa slanjem vazdušne odbrane i municije u Izrael, ali neke demokrate i arapske američke grupe kritikuju čvrstu podršku Bajdenove administracije Izraelu, za koju kažu da joj daje osećaj nekažnjivosti.

Bajden je u petak priznao da sa oseća sa mnogim arapskim Amerikancima zbog rata u Gazi i podrške SAD Izraelu i njegovoj vojnoj ofanzivi. Ipak, obećao je nastavak podrške Izraelu uprkos sve većem javnom razdoru sa izraelskim premijerom  Benjaminom Netanjahuom.

Bela kuća je odbila da komentariše isporuku oružja, dok izraelska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtev za komentar, navodi se u tekstu.

Odluka o oružju usledila je nakon posete izraelskog ministra odbrane Joava Galanta Vašingtonu ove nedelje kada je sa američkim kolegama razgovarao o potrebama Izraela za oružjem.

Obraćajući se novinarima u utorak, Galant je, očigledno nastojeći da smiri američko-izraelske tenzije, rekao da je naglasio važnost američkih veza za bezbednost njegove zemlje i održavanja "kvalitativne vojne prednosti" Izraela u regionu, uključujući njegove vazdušne kapacitete.

image