Svet

Bivši ministar spoljnih poslova Egipta za RT: Crveno more je već u plamenu

Komentarišući bezbednost granica sa Egiptom, diplomata je naglasio da je "situacija veoma opasna i da Izrael ne bi trebalo da igra tu igru"
Bivši ministar spoljnih poslova Egipta za RT: Crveno more je već u plamenuGetty © Photo by Abed Zagout/Anadolu via Getty Images

Region Crvenog mora je u plamenu, rekao je egipatski diplomata Nabil Fahmi za RT u ekskluzivnom intervjuu.

Bivši egipatski ministar spoljnih poslova koji je sada dekan Departmana za međunarodne poslove i javnu politiku na Američkom univerzitetu u Kairu, veruje da Izrael može da upotrebi bilo koju količinu sile na bilo kom prostoru bez da snosi odgovornost.

"Izrael je to uradio u gradu Gaza, uradili su to u Kan Junisu, a sada to rade u Rafi, gde ubijaju još Palestinaca i uz to stvaraju ozbiljan problem sa Egipćanima na drugoj strani granice", rekao je diplomata.

On je dodao da postoji više problema u regionu Crvenog mora. 

"Humanitarno pitanje Palestinaca, pokušaj Izraelaca da rasele Palestince preko granice kako bi smanjili gustinu naseljenosti Palestinaca u Gazi, i implikacije na nacionalnu bezbednost na egipatskoj granici", nabrojao je bivši ministar. 

Komentarišući bezbednost granica, diplomata je naglasio da je "to veoma opasno i da Izrael ne bi trebalo da igra tu igru".

Južna Afrika je u ponedeljak zatražila od Međunarodnog suda pravde da razmotri intervenciju kako bi sprečio predstojeći izraelski kopneni napad na Rafu, grad na jugu Gaze.

Preko 85 odsto stanovnika teritorije raseljeno je otkako je Izrael objavio rat pre četiri meseca, a stotine hiljada živi bez dovoljne količine hrane, prema UN.

image