Svet

Egipat preti Izraelu suspenzijom sporazuma iz Kemp Dejvida; Bajden zahteva bezbednost civila u Rafi

Sporazum je okončao neprijateljstva koja su se protezala kroz čak pet ratova, i zasad je garant regionalne stabilnosti
Egipat preti Izraelu suspenzijom sporazuma iz Kemp Dejvida; Bajden zahteva bezbednost civila u Rafi© Belal Khaled/Anadolu via Getty Images

Egipat je zapretio da će suspendovati sporazume iz Kemp Dejvida sa Izraelom ako pošalje trupe u Rafu u Pojasu Gaze, prenosi Asošiejted pres, pozivajući se na izjave egipatskih zvaničnika.

Pretnja da će se suspendovati sporazum, koji je inače kamen temeljac regionalne stabilnosti u proteklih gotov pola veka, usledila je nakon što je premijer Benjamin Netanjahu rekao da je slanje trupa u Rafu (inače jedini koridor za dostavljanje humanitarne pomoći), neophodno za pobedu u ratu protiv Hamasa, koji navodno, u tom delu Gaze ima još četiri bataljona. 

Sporazum iz Kemp Dejvida potpisan je 1979. godine između Egipta i Izraela, a u njemu je posredovao tadašnji američki predsednik Džimi Karter.

Zahvaljujući njemu, Kairo je povratio Sinajsko poluostrvo koje je 1967. godine okupirala jevrejska država, a nakon zaključenja sporazuma, strane su uspostavile diplomatske odnose nakon burne istorije u kojoj su vodili čak pet ratova.

Ugovor uključuje i nekoliko odredbi koje regulišu raspoređivanje snaga sa obe strane granice.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da Izrael ne treba da nastavi sa vojnom operacijom u Rafi bez plana da osigura bezbednost za oko milion ljudi koji se tamo nalaze, saopštila je Bela kuća.

Bajdenov razgovor sa Netanijahuom usledio je nekoliko dana nakon što je predsednik SAD rekao novinarima da su akcije Izraela u palestinskoj enklavi Gazi "preterane", preneo je Rojters.

Poziv je, takođe, bio fokusiran na tekuće napore da se obezbedi oslobađanje talaca koje je oteo Hamas tokom napada na Izrael 7. oktobra, saopštila je Bela kuća.

Početkom februara, izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je da će sledeća meta IDF-a biti Rafa, grad koji se na granici Gaze i Egipta. Tel Aviv je do sada izbegavao da koristi kopnene trupe u ovom gradu kako ne bi smetao egipatskim vlastima.

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na sazivanje Saveta bezbednosti UN zbog moguće operacije IDF-a u Rafi, koja je "poslednje utočište za stotine hiljada civila".

AP navodi da je više od polovine stanovništva Gaze pobeglo je u Rafu gde su zbijeni u šatorskim kampovima i skloništima pod kontrolom UN u blizini granice. 

Hamasova televizija Al-Aksa citirala je neimenovanog zvaničnika Hamasa koji je rekao da bi svaka invazija na Rafa "raznela" pregovore u kojima posreduju Sjedinjene Države, Egipat i Katar u cilju postizanja primirja i oslobađanja izraelskih talaca.

"Izraelska ofanziva na Rafu dovela bi do neizrecive humanitarne katastrofe i ozbiljnih tenzija sa Egiptom", poručio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

image