Svet

Nemačka protiv opšte vojne obaveze: Mnogo će da nas košta

Najbolja alternativa univerzalnoj vojnoj obavezi je jačanje rezervnog sastava, ocenio je nemački ministar finansija Kristijan Lindner
Nemačka protiv opšte vojne obaveze: Mnogo će da nas košta© Alexander Koerner/Getty Images

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner usprotivio se uvođenju opšte vojne obaveze u toj zemlji, ocenivši tu meru nepotrebnom i štetnom zbog visokih troškova.

"Ekonomski troškovi opšteg vojnog roka bili bi previsoki s obzirom na nedostatak radne snage u društvu koje je sve starije. Nisam ubeđen ni u ideju lekarskog pregleda svih starosnih grupa, koji se posle uopšte ne pozivaju", kazao je Lindner za agenciju DPA.

Prema njegovim rečima, najbolja alternativa univerzalnoj vojnoj obavezi je jačanje rezervnog sastava.

"Građani moraju da imaju priliku, paralelno sa svojim civilnim profesionalnim aktivnostima, da budu na raspolaganju Bundesveru na dobrovoljnoj osnovi duži period", istakao je nemački ministar.

Početkom marta, "Špigl" je objavio da nemački ministar odbrane Boris Pistorijus namerava da donese odluku o tome da li bi zemlja trebalo ponovo da uvede regrutaciju pre narednih parlamentarnih izbora zakazanih za 2025. godinu.

Navedeno je da bi mogao biti primenjen švedski model, u kojem se ograničen broj mladih bira za služenje vojnog roka na osnovu brojnih kriterijuma.

Pistorijus je kasnije demantovao te izveštaje.

Univerzalni vojni rok u Nemačkoj je ukinut 1. jula 2011. godine.

image