Svet

Remilitarizacija: Nemci za jačanje Bundesvera, podržavaju uvođenje vojnog roka

Sa stavom ministra odbrane Borisa Pistorijusa da je tamošnjoj vojsci potrebna temeljna nadogradnja da bi postala "ratno sposobna" slaže se 73 odsto ispitanika
Remilitarizacija: Nemci za jačanje Bundesvera, podržavaju uvođenje vojnog rokaGetty © Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images

Većina Nemaca ima malo ili nimalo poverenja u sposobnost vojske da odbrani naciju u slučaju napada – tri četvrtine ispitanika kaže da ne veruje u sposobnosti Bundesvera, a samo 10 odsto je izrazilo poverenje u oružane snage, pokazalo je novo istraživanje javnog mnjenja u Nemačkoj.

Oko 30 procenata anketiranih ne veruje da će vojska biti u stanju da se suprotstavi potencijalnom protivniku, 45 odsto ima "nisko poverenje" u vojsku, 15 odsto je neodlučno, dok je samo dva posto ispitanika reklo da je njihovo poverenje "veoma visoko", a osam posto da je "prilično visoko", pokazala je anketa magazina "Fokus". 

Što se tiče finansiranja, većina (69 odsto) Nemaca je rekla da je vojsci potrebno više novca, a 64 posto kaže da bi Berlin trebalo da potroši više od dva procenta svog BDP-a na nacionalnu odbranu.

Sa stavom ministra odbrane Nemačke Borisa Pistorijusa da je Bundesveru potrebna temeljna nadogradnja da bi postao "ratno sposoban" slaže se 73 odsto ispitanika, a njih 64 posto podržava ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, koji je ukinut 2011. godine. 

Ipak, samo 32 odsto anketiranih Nemaca je spremno da uzme oružje u ruke i "aktivno učestvuju u odbrambenim borbenim operacijama" ako država bude napadnuta. Oko 44 odsto je reklo da se ne bi latilo oružja ni u jednom slučaju.

Parlamentarna komesarka za oružane snage Eva Hogl nedavno je predstavila godišnji izveštaj o stanju nemačkih oružanih snaga i ukazala na to vojska kuburi s regrutima, da je stopa napuštanja iste i dalje veoma visoka, kao i to da trpi veću nestašicu naoružanja i opreme nego pre početka sukoba u Ukrajini.

Istraživanje "Fokusa" sprovedeno je od 11. do 13. marta, a obuhvatilo je 5.000 Nemaca starijih od 18 godina. 

image