Svet

Analitičar: Forsiranje narativa da Rusija stoji iza "havanskog sindroma" može da ima posledice po SAD

Izveštaj medija, koji je u suprotnosti sa izveštajem obaveštajne zajednice, pojavio se u trenutku kada Kongres treba da glasa o slanju pomoći Ukrajini
Analitičar: Forsiranje narativa da Rusija stoji iza "havanskog sindroma" može da ima posledice po SADGetty © Anadolu / Contributor

Da bi Rusija uspešno upotrebila mobilno usmereno energetsko oružje više od 1.500 puta i to protiv američkih "najboljih 5 do 10 odsto oficira u Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji", onda bi morala duboko da prodre u vladu SAD kako bi otkrila identitet i lokacije elitnih ciljeva, što nije narativ koji odgovara Vašingtonu, ocenjuje analitičar Endru Koribko.

Medijske kuće Si-Bi-Es, "Insajder" i "Špigl" objavili su nalaze svoje zajedničke istrage i optužili Rusiju za izazivanje takozvanog "havanskog sindroma" od kog, navodno, pati više od 1.500 američkih zvaničnika širom sveta.

Rezultati istrage zgodno su se pojavili baš u trenutku kada bi Kongres trebalo da glasa o slanju pomoći Ukrajini i odobravanju više sredstava za američki proksi rat protiv Rusije, piše Koribko i upozorava da bi to moglo imati suprotan efekat od planiranog, "pošto dramatične tvrdnje tih medija daju sliku dubokog prodora ruske obaveštajne službe u diplomatske i bezbednosne službe SAD koji se ne može ispraviti jednostavnim slanjem više novca Ukrajini".

"Ako je ono što su napisali tačno, onda je Rusija stvorila mobilno usmereno energetsko oružje (DEV) koje je već uspešno korišćeno više od 1.500 puta, uključujući i protiv američkih 'najboljih 5, 10 odsto oficira u Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji'".

Ova zapanjujuća statistika dolazi od nedavno penzionisanog potpukovnika vojske koji je vodio istragu Pentagona o ovom pitanju i tvrdio da je ovaj elitni ešalon žrtava "radio protiv Rusije, fokusirao se na Rusiju i radio izuzetno dobro", ali da su potom "neutralisani". Njegovi navodi su u suprotnosti sa zvaničnim izveštajem obaveštajne zajednice da nema dokaza da su strani protivnici odgovorni za ove "anomalne zdravstvene incidente".

Oni koji prihvataju zvaničnu verziju obaveštajne zajednice, prihvataju i da je histerija oko "havanskog sindroma" bila samo sredstvo za izazivanje straha od Rusije. Oni koji misle da su obaveštajci zataškali istinu, onda veruju da je Rusija duboko prodrla u diplomatske i bezbednosne službe SAD, navodi Koribko.

"Ne postoje verodostojni dokazi koji bi sugerisali da je to slučaj, pogotovo zato što bi Rusija verovatno bila mnogo bolje pripremljena za odgovor na američke diplomatske i vojne provokacije tokom njihovog tekućeg proksi rata da je imala krtice u oba kruga", navodi on.

A jedini način da se sistematski cilja na pripadnike institucija koji su sve "izuzetno dobro" radili ranije je da se zna ko su i gde žive. A to znači da je Rusija morala da duboko prodre u američke institucije kako bi došla do ovih informacija, što znači da su "ruski špijuni" na višem položaju nego što je iko mislio. Nema verodostojnih dokaza da je to slučaj, a još jedan argument protiv ove teorije je da Rusija nije targetirala nijednog ukrajinskog diplomatu ili bezbednosnog zvaničnika uprkos tome što su "u ratu" sa Kijevom.

Mnogo je verovatnije, navodi analitičar, da Rusija nema nikakve veze sa "havanskim sindromom" i da su rezultati najnovije zajedničke istrage samo očajnički pokušaj da se uplaše zakonodavci da odobre dodatnu pomoć Ukrajini.

image