Svet

Razgovor Si Đinpinga i Bajdena: Pitanje Tajvana crvena linija u odnosima Kine i SAD

Kineski predsednik dodao je i da obe zemlje treba da rade na razvoju dijaloga, da jačaju međunarodnu koordinaciju, kao i da promišljeno rešavaju različite stavove
Razgovor Si Đinpinga i Bajdena: Pitanje Tajvana crvena linija u odnosima Kine i SAD© Tanjug/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

Pitanje Tajvana je crvena linija u odnosima Kine i Sjedinjenih Američkih Država i Peking neće žmuriti pred stranom podrškom njegovoj nezavisnosti, rekao je kineski predsednik Si Đinping američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u telefonskom razgovoru.

Predsednik SAD Džozef Bajden istakao je privrženost Sjedinjenih Država principu "jedne Kine", kao i o važnosti održavanja mira u Tajvanskom moreuzu, saopšteno je iz Bele kuće.

Si je kazao i da su se odnosi Kine i SAD stabilizovali poslednjih meseci i izrazio nadu da će SAD sprovesti pozitivnu izjavu predsednika Džozefa Bajdena o nepodržavanju "nezavisnosti Tajvana".

Kineski predsednik dodao je i da obe zemlje treba da rade na razvoju dijaloga, da jačaju međunarodnu koordinaciju, kao i da promišljeno rešavaju različite stavove.

Američki predsednik je rekao da je razvoj Kine koristan za ceo svet, kao i da Vašington ne želi da prekine veze sa Pekingom i, kako je rekao, da ne žele da vode novi "hladni rat".

"Napredak u odnosima između Kine i SAD posle Samita u San Francisku je pokazao da razlike mogu da se prevaziđu", ocenio je Bajden.

Kineski lider takođe je rekao da Kina neće pasivno posmatrati ako SAD budu pokušale da potisnu razvoj visokih tehnologija u Kini i uskrate zemlji pravo na napredak.

Si je primetio i da SAD neprestano vrše pritisak na naučnu, tehničku, trgovinsku i ekonomsku sferu Kine, a sve više kineskih kompanija nalazi se na listama sankcija.

"To nije 'eliminisanje rizika', već stvaranje rizika. Ako Sjedinjene Američke Države žele da nastave obostrano korisnu saradnju i zajednički dele dividende razvoja Kine, vrata Kine će uvek biti otvorena. Ali ako SAD budu insistirale na suzbijanju visokotehnološkog razvoja Kine i lišavale Kinu njenog zakonskog prava na razvoj, nećemo ćutke posmatrati i ostati neaktivni", rekao je kineski lider.

"Blumberg": Razgovor posle diplomatske krize  

Američki predsednik Džozef Bajden i kineski predsednik Si Đinping su prvi put razgovarali telefonom nakon sastanka u Kaliforniji prošlog novembra, preneo je "Blumberg".

Bajden i Si su u novembru postigli dogovor o održavanju redovne direktne komunikacije, i uspeli su da održe diplomatsku stabilnost, navodi agencija.

Do tog dogovora došlo je nakon perioda diplomatske krize koju je uzrokovalo preletanje navodnog kineskog špijunskog balona iznad kopnene teritorije SAD.

Bajden je sa Sijem prethodno razgovarao o merama za ograničavanje i ometanje protoka pojedinih hemikalija proizvedenih u Kini koje se koriste za proizvodnju fentanila i drugih sintetičkih droga.

image