Svet

Problemi danske mornarice: Neispravni radari, komandni sistemi i topovska municija

Neobjašnjivi kvarovi su bili toliko ozbiljni da su onemogućavali lansiranje raketa RIM-162 "evolved si sperou" gotovo 30 minuta, i to tokom napada letelica Huta na brod koji se dogodio 9. marta
Problemi danske mornarice: Neispravni radari, komandni sistemi i topovska municija© Commander, U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet

Ključni sistemi naoružanja i druge opreme na danskoj fregati "Iver Hujtfelt" pokvarili su se tokom nedavnog razmeštanja broda u Crvenom moru, u sklopu međunarodne misije, koja je pokrenuta sa ciljem da se pomorski saobraćaj zaštiti od napada Huta, prenosi portal "Difens njuz".

Prema pisanju portala, nezavisna danska novinska veb-stranica specijalizovana za vojne teme, "Olfi", objavila je poruku kapetana fregate – komandanta Sune Lunda, u kojoj se on žali na probleme u vezi sa brodskim radarom sa faznom antenskom rešetkom i komandno-kontrolnim sistemom "C-Fleks".

Ove komponente fregate proizvode kompanije "Tales" iz Holandije i "Terma" iz Danske.

Prema rečima kapetana u presretnutoj poruci, neobjašnjivi kvarovi su bili toliko ozbiljni da su onemogućavali lansiranje raketa RIM-162 "evolved si sperou", poznate i po akronimu ESSM, gotovo 30 minuta, i to tokom napada letelica Huta na brod koji se dogodio 9. marta.

U pitanju su rakete zemlja-vazduh srednjeg dometa, namenjene za zaštitu brodova od neprijateljskih aviona i drugih pretnji iz vazduha. Ipak to nije sve, jer se komandant fregate osvrnuo i na problem sa municijom za dva brodska topa u kalibru 76 mm, koja se u više navrata tokom operacije pokazala kao neispravna.

Prema rečima komandanta fregate, polovina topovskih projektila detonirala se pre nego što je dospela do svog cilja. Uprkos svemu, danski brod je uspeo da se odbrani od napada u kom je oboreno četiri bespilotne letelice iznad Crvenog mora.

Kako prenosi "Difens njuz", i drugi danski sajtovi objavili su pojedine delove Lundove poruke, u kojima se navodi da su problemi sa opremom navodno bili poznati "godinama", ali da je malo urađeno da se oni otklone.

U međuvremenu, Vlada Danske otpustila je načelnika generalštaba Fleminga Lentfera, koji o ovom incidentu sa raketama i municijom nije izvestio ministra odbrane Trels Lund Pulsena, prenosi "Politiko".

Ministar odbrane je izjavio da nije bio upoznat sa problemima u vezi sa fregatom i događajem od 9. marta, dok se informacije o tome nisu pojavile u medijima, i dodao da Lentfer mora momentalno napustiti svoju funkciju, na kojoj će ga privremeno zameniti Majkl Vigers Hildgard.

Podsećanja radi, i ratne mornarice drugih država koje učestvuju u operacijama u Crvenom moru su imale različite probleme, pa je tako fregata nemačke mornarice slučajno lansirala dve rakete na američku bespilotnu letelicu MK-9 "riper", a da stvar bude gora, obe rakete su promašile cilj.

image
VV inauguration
banner