Svet

Kina predstavlja sve veću pretnju za američku nadmoć u svemiru

Napredak koji su Kinezi postigli u svemirskoj tehnologiji je zapanjujuće brz, rekla je šefica kosmičkog američkih kosmičkih snaga Nina Armanjo
Kina predstavlja sve veću pretnju za američku nadmoć u svemiruGetty © Kevin Frayer

Brzi vojni napredak Kine predstavlja sve veću opasnost i za američku nadmoć u svemiru, rekla je direktorka američkih svemirskih snaga Nina Armanjo i dodala da je Peking postigao značajan napredak u razvoju vojne svemirske tehnologije, uključujući satelitske komunikacije i svemirske letelice, koje omogućavaju zemljama da brzo prošire svoje svemirske programe.

"Mislim da je sasvim moguće da nas sustignu ili čak nadmaše. Zapravo, to je apsolutno moguće. Napredak koji su postigli Kinezi je zapanjujuće brz", rekla je Armanjo. 

Dok je Kina ranije zaostajala u svemirskoj trci, kojom su dominirale Sjedinjene Države i Rusija, ova zemlja je poslednjih godina ostvarila značajan napredak koji veoma uznemirava Vašington i zapadne zemlje.

Ije Peiđijan, šef kineskog programa za istraživanje Meseca, uporedio je Mesec i Mars sa spornim ostrvima u Južnom kineskom moru. 

Kina, takođe, razvija eksperimentalnu tehnologiju za istraživanje asteroida.

"Kina je zemlja koja ima nameru da preoblikuje međunarodni poredak a, sve više, i ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da ostvari svoje ciljeve", rekla je Armanjo, prenosi Rojters.

Zajedno sa Rusijom, Kina je sprovela raketne testove koji stvaraju opasne količine svemirskog otpada, dodala je ona.

"Ove krhotine ugrožavaju sve naše sisteme u svemiru, a ti sistemi su od vitalnog značaja za bezbednost, ekonomske i naučne interese svih država", rekla je Nina Armanjo.

Osnovane 2019. godine, između ostalog i kao pokušaj da se suprotstave naglo rastućim sposobnostima Kine, svemirske snage su četvrta grana američke vojske.

image