Svet

Mediji: SAD se spremaju za "neizbežnu" odmazdu Irana

Vašington smatra da bi Teheran mogao pokrenuti napad dronovima i raketama u znak odmazde za ubistvo visokih iranskih oficira u Damasku
Mediji: SAD se spremaju za "neizbežnu" odmazdu Iranawww.globallookpress.com © Sha Dati/XinHua

SAD smatraju da će Iran napasti američko ili izraelsko osoblje na Bliskom istoku u znak odmazde za izraelski vazdušni napad u Siriji, javilo je nekoliko novinskih kuća, pozivajući se na američke zvaničnike.

Teheran je obećao da će osvetiti ubistvo sedmorice oficira – uključujući dvojicu najviših komandanata iz Korpusa garde islamske revolucije – koji su stradali u bombardovanju iranskog konzulata u Damasku 1. aprila.

Američke vlasti smatraju da je odmazda Irana neizbežna, rekao je neimenovani visoki zvaničnik za Si-En-En, i dodao da Izrael smatra isto. Do napada bi navodno moglo doći već sledeće nedelje.

Prema zvaničnicima koji su govorili za "En-Bi-Si njuz" i "Si-Bi-Es njuz", američki obaveštajci navode da bi Iran mogao za napad da upotrebi "roj" kamikaza dronova "šahed" i krstarećih projektila, kao i da bi meta mogla biti izraelski diplomatski ili konzularni objekat.

O potencijalnom napadu razgovarali su tokom telefonskog razgovora predsednik SAD Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu u četvrtak, preneo je Si-En-En.

Većih napada na američko osoblje u bliskoistočnom regionu nije bilo od kraja januara, kada je jedan kamikaza dron ubio tri vojnika stacionirana na udaljenoj ispostavi blizu jordansko-sirijske granice. Američke trupe su ove nedelje oborile dve bespilotne letelice u blizini baze El Tanf u južnoj Siriji, javio je Si-En-En, pozivajući se na zvaničnike američke odbrane.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnej obećao je da će Izrael "dobiti šamar u lice".

Zvaničnici u Teheranu su takođe pripretili Sjedinjenim Državama, iako je Vašington tvrdio da nije bio prethodno obavešten o udaru na iransku misiju u Damasku.

Izrael je optužio Iran da pomaže Hamasu, Hezbolahu i drugim propalestinskim militantnim grupama i obećao je da će neutralisati sve bezbednosne pretnje tokom svog rata protiv Hamasa u Gazi. Iako Izrael nije direktno preuzeo odgovornost za smrt iranskih generala, ministar odbrane Joav Galant upozorio je da će "svako ko radi protiv nas širom Bliskog istoka" platiti "visoku cenu".

image
VV inauguration
banner