Svet

Hamas: Nema napretka u pregovorima, Izrael nije promenio poziciju

Hamas zahteva okončanje izraelske ofanzive i potpuno povlačenje izraelske vojske sa razorene teritorije, dok Izrael želi sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze u zamenu za određeni broj Palestinaca u njegovim zatvorima bez obaveze da okonča rat
Hamas: Nema napretka u pregovorima, Izrael nije promenio pozicijuwww.globallookpress.com © IMAGO/Omar Ashtawy apaimages

U novoj rundi pregovora o prekidu vatre u Gazi, kojoj su prisustvovale i delegacije Izraela, Katara i Sjedinjenih Američkih Država, nije postignut napredak, rekao je za Rojters neimenovani zvaničnik Hamasa.

"Nema promene u poziciji izraelskih okupatora i stoga nema ništa novo u pregovorima u Kairu. Još nema napretka", rekao je on nakon sastanka u Kairu.

Ranije danas, egipatski državni kanal "El Kahera njuz" citirao je visoko pozicionirani egipatski izvor koji je rekao da je postignut napredak u pregovorima.

Izrael i Hamas su u nedelju poslali timove u Egipat nakon što je u subotu stigao direktor CIA Vilijam Berns.

Izrael i Hamas, koji ratuju u Pojasu Gaze od oktobra, do sada nisu uspeli da reše nesuglasice oko svojih glavnih zahteva.

Hamas zahteva okončanje izraelske ofanzive i potpuno izraelsko povlačenje sa razorene teritorije, dok Izrael želi sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze u zamenu za izvestan broj Palestinaca u njegovim zatvorima bez obaveze da okonča rat.

Hamas je u nedelju ponovio svoje zahteve, u šta ulazi i trajan prekid vatre, povlačenje izraelskih trupa iz Gaze, povratak raseljenih Palestinaca, kao i razmena palestinskih zatvorenika za izraelske taoce.

Rat između Izraela i Hamasa izbio je 7. oktobra, kada je palestinska militantna grupa upala na jug Izraela i ubila oko 1.200 ljudi i otela više od 250.

U ofanzivi na Pojas Gaze koju je Izrael pokrenuo kao odgovor na napad Hamasa ubijeno je više od 33.100 Palestinaca, prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi.

image