Svet

"Ako nas napadnu...": Švajcarska menja ploču o neutralnosti

Predsednica Švajcarske i ministarka odbrane Viola Amherd je rekla da zbog neutralnosti postoji izvesna uzdržanost u vezi inicijative protivvazdušne odbrane "Evropski nebeski štit"
"Ako nas napadnu...": Švajcarska menja ploču o neutralnostiwww.globallookpress.com © IMAGO/Sergio Brunetti

"Ako dođe do napada na Švajcarsku, neutralnost više neće važiti. U takvom slučaju, Švajcarska bi mogla da organizuje svoju odbranu sa NATO partnerima od agresora, izjavila je u Beču predsednica Švajcarske i ministarka odbrane Viola Amherd.

Istovremeno, ona je naglasila da se Švajcarska nada da do toga neće doći.

Amherd, koja je boravila u zvaničnoj poseti Austriji, istakla je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa šefom austrijske države Aleksanderom Fan der Belenom, da zbog neutralnosti postoji izvesna uzdržanost u vezi inicijative protivvazdušne odbrane "Evropski nebeski štit".

Inače Austrija i Švajcarska, iako neutralne zemlje, odlučile su da učestvuju u inicijativi koju je prošle godine pokrenula Nemačka "Evropski nebeski štit", a koja se fokusira na zajedničke nabavke, obuku i razmenu informacija.

Fan der Belen se izjasnio u korist "Evropskog nebeskog štita", rekavši da je nabavka raketnih odbrambenih sistema "veoma skupa" i "preskupa za male države".

Inicijativu "Evropski nebeski štit" pokrenula je Nemačka u avgustu 2022. i trenutno okuplja 19 zemalja, uključujući članice NATO- a.

image