Svet

Sunak: Velika Britanija mora da pravi dugoročne planove, kao Rusija i Kina

Britanski premijer želi bolje odnose sa Evropom i indo-pacifičkim zemljama
Sunak: Velika Britanija mora da pravi dugoročne planove, kao Rusija i KinaNone © Tanjug/Leon Neal/Pool Photo via AP, File

Britanski premijer Riši Sunak smatra da njegova država mora svoju spoljnu politiku da planira na duži rok, kako bi mogla da odgovori na strategije država poput Rusije i Kine, smatra "Blumberg".

"Naši protivnici planiraju dugoročno", izjaviće Sunak u svom obraćanju u ponedeljak uveče, saopšteno je iz njegovog kabineta. "U trenutku kada se suočavamo sa izazovima, kratkoročno i previše pozitivno razmišljanje nije dovoljno. Moramo da napravimo promenu u našem pristupu".

Sunak je tokom svojih prvih nedelja na čelu britanske vlade naišao na kritike zbog svog neiskustva u spoljnoj politici. Za razliku od svojih prethodnika, Borisa Džonsona i Liz Tras, koji su pre stupanja na premijersku funkciju bili ministri spoljnih poslova, Sunak dolazi iz sveta biznisa, a za vreme Džonsonovog mandata obavljao je funkciju ministra finansija.

Britanski premijer je prethodnih nedelja imao prilike da se sastane sa svetskim liderima na klimatskom Samitu KOP27 u Egiptu, kao i na Samitu G20 u Indoneziji. On je tokom svog boravka u Egiptu pokušao da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, ali do toga na kraju nije došlo zbog razlika u rasporedu dvojice lidera.

Sunak na udaru kritika zbog stava o Kini

Sunaka u Britaniji mnogi kritikuju da je "isuviše mekan" prema Kini, između ostalog, i zato što je odustao od ideje svoje prethodnice da tu državu nazove "pretnjom" po Britaniju. Još jedan pokazatelj njegovih spoljnopolitičkih planova biće novi izveštaj o bezbednosti, odbrani i spoljnoj politici, koji bi njegov savetnik za spoljnu politiku Džon Bju trebalo da objavi ove nedelje.

U svom obraćanju, Sunak će se založiti za spoljnu politiku zasnovanu na ekonomskoj stabilnosti u granicama Ujedinjenog kraljevstva, u trenutku kada debate o potrošnji na odbranu u Britaniji postaju sve glasnije.

On će naglasiti i značaj popravljanja odnosa sa Evropom, koji su, kao posledica bregzita, poslednjih godina značajno pogoršani, ali i sa zemljama u Indo-pacifiku, navode u njegovom kabinetu.

image