Svet

Stižu prva pisma nepoverenja: Sprema li se rušenje Rišija Sunaka?

Novi britanski premijer nije stigao ni da zagreje fotelju a u njegovoj partiji bi već da ga menjaju
Stižu prva pisma nepoverenja: Sprema li se rušenje Rišija Sunaka?www.globallookpress.com © Martyn Wheatley

Britanski premijer Riši Sunak nalazi se pred velikom krizom, a određeni broj konzervativnih poslanika već je spreman da pošalje pisma nepoverenja, prenosi britanski "Ekspres".

Pojedini poslanici Konzervativne partije nezadovoljni su svojim novim liderom jer smatraju da nije ispunio obećanje da će formirati vladu "partijskog jedinstva", odnosno da će predstavnici svih krila Konzervativne partije dobiti svoje mesto u njoj.

Sunak je, nakon preuzimanja premijerske funkcije, sproveo rekonstrukciju vlade koju je napustilo nekoliko ministara iz desnog krila partije. Njegove partijske kolege kritikuju ga i zato što je smenio veliki broj najglasnijih zastupnika "Bregzita", kao i neke od  poslanika koji su u parlament ušli nakon izbora 2019. godine, za koje se veruje da su lojalni tadašnjem lideru Konzervativne partije Borisa Džonsona.

"Dok su neki ministri premijerke Tras, poput ministra inostranih poslova Džejmsa Kleverlija, ministarke kulture Mišel Donelan i ministarke za trgovinu Kemi Badinok sačuvali svoje funkcije, pravi 'bregzitaši' poput Džejkoba Ris-Moga i Džejka Berija izbačeni su po kratkom postupku", napisao je novinar "Ekspresa" Dejvid Medoks.

Sunakova odluka da ponovo postavi Suelu Braverman na mesto ministra unutrašnjih poslova, sa kog je razrešena manje od nedelju dana ranije, takođe je naišlo na kritike kako u Konzervativnoj partiji, tako i u opoziciji. Bravermanova važi za jednog od uticajnijih članova tzv. "desnog krila" Konzervativne partije, koje se zalaže za drastično smanjenje imigracije i strožije kažnjavanje prestupnika i kriminalaca.

Duboke podele

Nezadovoljstvo konzervativnih poslanika simbolizuje duboke podele u Konzervativnoj partiji Velike Britanije, koja prolazi kroz svoju najveću unutrašnju krizu još od kraja devedesetih godina. Popularnost ove partije počela je da pada početkom godine, a dolazak Liz Tras samo je dodatno produbio krizu i učinio da pobeda konzervativaca na narednim izborima u ovom trenutku deluje gotovo nemoguće.

Sunak je izabran kao kompromisni kandidat, a njegovi glavni rivali Boris Džonson i Peni Mordant povukli su se iz trke posle svega nekoliko dana, delimično i kako bi sačuvali partijsko jedinstvo. Ipak, Sukanova kadrovska rešenja do sada nisu uspela da ujedine partiju, već su samo pogoršala i ovako zategnute odnose u Konzervativnoj partiji.

Iako nije izvesno da bi Sunak mogao da doživi sudbinu svoje prethodnice i postane žrtva unutarpartijsih sukoba nakon samo nekoliko nedelja, jasno je da će proces konsolidacije Konzervativne partije Ujedinjenog Kraljevstva biti mnogo duži i teži nego što se to prvobitno činilo.

Riši Sunak preuzeo je funkciju premijera Velike Britanije početkom prošle nedelje, a na tom mestu nasledio je Liz Tras, premijerku sa najkraćim stažom u britanskoj istoriji. Naredni parlamentarni izbori zakazani su za 2024. godinu.

image