Svet

U svemu vide Ruse: Belgija istražuje moguću umešanost RF u izbore za Evropski parlament 2024.

Cilj je da se za Evropski parlament izabere što više proruskih kandidata i time osnaži proruska retorika u toj instituciji, naveo je belgijski premijer
U svemu vide Ruse: Belgija istražuje moguću umešanost RF u izbore za Evropski parlament 2024.© Thierry Monasse/Getty Images

Premijer Belgije Aleksander De Kro otkrio je da državni tužitelji istražuju moguću umešanost Ruske Federacije u predstojeće izbore za Evropski parlament koji će biti održani od 6. do 9. juna 2024. godine.

Kako je rekao, postoje saznanja koja su primili od obaveštajnih službi, da ruske skupine guraju proruske kandidate kako bi oslabili podršku Evropske unije Ukrajini u borbi protiv ruske Specijalne vojne operacije pokrenute pre dve godine.

"Cilj je da se za Evropski parlament izabere što više proruskih kandidata i time osnaži proruska retorika u toj instituciji. Oslabljenja evropska podrška Ukrajini služi Rusiji na bojnom polju", rekao je De Kro, prenosi Rojters.

Dodao je da je istraga pokrenuta nakon što su češke vlasti otkrile da ruski agenti, aktivni u Briselu, nastoje da steknu uticaj i plaćaju zastupnike da promovišu prorusku agendu.

Kako piše Rojters, iako je umešanost Rusije u evropske izbore uočena u Belgiji, De Kro napominje da isplate gotovine nisu realizovane.

Zapad optužuje Rusiju da pokušava da okrene javno mnjenje tokom izbornih kampanja, ali Moskva to odlučno opovrgava.

Uoči evropskih izbora u junu, stranke koje kritikuju podršku EU Ukrajini, za trku uključuju francusko Nacionalno okupljanje, austrijsku Slobodarsku stranku i nemački AfD za koje se prognozira da će dobiti više glasova nego na izborima pre pet godina.

De Kro je rekao da je zatražio hitan sastanak Agencije EU-a za saradnju u pravosuđe (Eurodžast). Takođe smatra da bi slučaj trebalo da kazneno goni Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF), piše Rojters.

image
VV inauguration
banner