Svet

Velika Britanija: Delovi Biblije "više nisu prikladni u modernom društvu"

Tužioci britanske vlade pokrenuli su postupak protiv hrišćanskog uličnog propovednika pošto je lezbijskom paru citirao Bibliju
Velika Britanija: Delovi Biblije "više nisu prikladni u modernom društvu"Getty © Amanda Edwards / Stringer

Advokati Kraljevske tužilačke službe (CPS) Engleske i Velsa pokušali su da osude jednog hrišćanskog uličnog propovednika zato što je citirao Bibliju lezbijskom paru, zastupajući tezu da Sveto pismo "više nije prikladno u modernom društvu".

"Bilo da se radi o iskazu hrišćanskog verovanja ili ne, od suda se traži da razmotri da li su korišćene reči imale potencijal da maltretira, uzbuni ili uznemiri", napisao je CPS sudovima tokom vođenja slučaja, a preneo severnoirski list "Njuzleter".

Proces je pokrenut protiv veterana oružanih snaga Džona Dana nakon što ga je policija Svindona uputila tužiocima jer je lezbijskom paru rekao da "u Bibliji piše da homoseksualci neće naslediti kraljevstvo Božje".

"Ovaj dokument nije forum za versku debatu, ali Biblija sadrži materijal koji priznaje ropstvo (Izlazak 21:7), smrtnu kaznu (Izlazak 35:2 i Knjiga Levitska 24:16) i kanibalizam (Ponovljeni zakon 28:27)", tvrdili su tužioci premda su pogrešili za kanibalizam koji se ne spominje u navedenom delu Svetog pisma.

"Postoje reference u Bibliji koje jednostavno više nisu prikladne u modernom društvu i koje bi se smatrale uvredljivim ako bi se iznele u javnosti", insistirao je CPS.

Međutim, ovi argumenti na kraju nisu testirani na sudu, pošto je slučaj protiv Džona Dana odbačen – ne zato što su se tužioci predomislili već zato što su dve žene koje su ga optužile navodno "odbile da se uključe u slučaj" nakon iznošenja prvobitnih navoda, piše "Njuzleter".

image