Svet

Nemački biskupi odbijaju papin poziv da ne menjaju crkvena učenja

Vode li nastojanja nemačkih biskupa da promene pristup Crkve homoseksualnosti i ženskom sveštenstvu u raskol?
Nemački biskupi odbijaju papin poziv da ne menjaju crkvena učenjawww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow

Nemački katolički biskupi usprotivili su se pozivu Vatikana da prekinu sa naporima za promenu crkvenih učenja o kontroverznim pitanjima, među kojima su homoseksualnost i rukopolaganje žena u sveštenički čin.

Pozivajući se na "ugledne američke biskupe", "Volstrit džornal" upozorava da bi taj sukob mogao dovesti do nove "šizme" u Rimokatoličkoj crkvi, odnosno trajnog raskola.

Nemački biskupi sastali su se u petak sa nekoliko najvažnijih vatikanskih zvaničnika koji su im preneli svoju "zabrinutost i uzdržanost" spram procesa koji Nemci vode, a koji bi mogao da dovede u pitanje elemente crkvenog učenja "o kojima nema diskusije", navodi se u zajedničkom saopštenju predstavnika Vatikana i Biskupske konferencije Nemačke.

Davnašnje napetosti između Vatikana i nemačkih biskupa samo su intenzivirane tokom ovih susreta.

Između ostalog, nemački biskupi tvrde da izveštaj o istorijskom seksualnom zlostavljanju u Nemačkoj iz 2018. godine, prema kojem su katolički sveštenici tokom sedam decenija napastvovali najmanje 3.677 maloletnih lica, pokazuje potrebu za promenama u načinu upravljanja crkvom, ulozi žena, obaveznom celibatu sveštenika i učenjima o seksualnosti.

Predsednik Biskupske konferencije Nemačke, biskup Georg Becing rekao je novinarima da je Vatikan od njih zatražio da uvedu moratorijum na razmatranje spornih pitanja i ocenio da bi centar Rimokatoličke crkve na postupke nemačkog "ogranka" mogao gledati kao na "vatru koja bi mogla svuda da se proširi".

Becing je, međutim, istakao da zaustavljanje rada Biskupske konferencije Nemačke na ovim pitanjima "nije opcija" i da je to rečeno da vrlo jasan način". "Božji ljudi Nemačke su veoma nestrpljivi", dodao je on.

Becing je rekao i da on i nemačko sveštenstvo neće uskratiti "blagoslov" homoseksualnim parovima, iako je Vatikan to prošle godine zabranio tvrdeći da Bog "ne može blagosloviti greh". On je, međutim, odbacio mogućnost raskola u Rimokatoličkoj crkvi ocenivši da to nije opcija ni za nemačko sveštenstvo, niti za mirjane.

Predstavnici Biskupske konferencije Nemačke boravili su u Vatikanu nedelju dana u okviru tradicionalne posete Svetoj stolici koju obavljaju predstavnici crkve u svim zemljama na svakih nekoliko godina. Spor između crkve i Nemačke i Vatikana ovu je posetu učinio malo neobičnijom i zbog njega je organizovan specijalni sastanak najviših crkvenih velikodostojnika Vatikana, uključujući i državnog sekretara kardinala Pjetra Parolina, sa gostima iz Nemačke.

Sam papa Francisko nije prisustvovao tom sastanku, iako je to bilo planirano, ali se odvojeno susreo sa biskupima iz Nemačke. Francisko je ranije rekao da ne želi da se direktno meša u ta pitanja, ali da mu nemačka inicijativa "stvara nelagodu", zbog čega je Nemce upozorio da "ne lutaju predaleko od ostatka Crkve". Papa se, ipak, odvojeno sastao sa predstavnicima crkve u Nemačkoj, ali se njihovi razgovori nisu ticali spornih pitanja.

Predsednik Nemačke biskupske konferencije je odbacio mogućnost stvaranja raskola u katoličkoj crkvi. Rekao je da "napuštanje crkve" nije opcija za episkope ili laike u nemačkom sinodu.

image
VV inauguration
banner