Svet

Mormonska crkva podržala zakon o istopolnim brakovima

Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana i dalje takve odnose smatra grehom i poručuje da brak vidi isključivo kao zajednicu muškarca i žene
Mormonska crkva podržala zakon o istopolnim brakovimawww.globallookpress.com © Danita Delimont

Mormonska crkva saopštila je da podržava zakon o zaštiti prava na istopolne brakove, ali je upozorila da je njena crkvena doktrina koja kaže da je brak zajednica muškarca i žene - ostala nepromenjena.

"Dok radimo zajedno na očuvanju principa i prakse verskih sloboda zajedno sa pravima LGBT pojedinaca, možemo mnogo da postignemo kad je reč o ozdravljenju odnosa i podsticanju većeg razumevanja", poručila je crkvena zajednica koja je do skoro na LGBT parove gledala kao na "otpadnike od vere".

Ova izjava, kako piše "Vašington post", deo je kontinuiranog "pomeranja" crkvene politike u poslednjih nekoliko godina, uključujući podršku državnom antidiskriminacionom zakonodavstvu i omogućavanja krštenja dece iz istopolnih zajednica.

Podrška novom zakonu, kao još jedan gest prijateljstva prema LGBT zajednici, veliki je zaokret u odnosu na 2008. godinu kada su mormoni podržali Predlog 8, koji je zabranio istopolne brakove u Kaliforniji.

"Tražimo od vas da učinite sve što možete da podržite predloženi ustavni amandman tako što ćete donirati svoja sredstva i vreme kako biste osigurali da je brak u Kaliforniji zakonski definisan kao brak između muškarca i žene. Potrebni su naši najbolji napori da očuvamo svetu instituciju braka", rečeno je tada kalifornijskim mormonima.

Profesor religije na Kalamazu koledžu u Mičigenu Tejlor Petrej, rekao je da je "pomak crkve ka podržavanju istopolnih brakova kao pravnog pitanja, preokret decenije zvanične politike i učenja".

Nova pozicija crkve je, kako je za Si-En-Bi-Si rekao profesor veronauke na Državnom univerzitetu u Juti Patrik Mejson, ujedno i odstupanje, ali i nastavak njenih prošlih stavova.

"Ovo je deo sveukupne crkvene teologije koja u suštini podržava zakon zemlje, uviđajući da je ono što propovedaju i sprovode za svoje članove drugačije od onoga što predstavlja pluralističko društvo".

Zajednica čiji je zvanični naziv Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, uprkos ovom "omekšavanju" svojih gledišta, na istopolne brakove i dalje gleda kao na greh.

Mormoni tako na svojoj veb stranici kažu da, iako zakon može evoluirati, sve takve promene "ne mogu, zaista, promeniti moralni zakon koji je Bog uspostavio".

Takođe dodaje i da "u skladu sa našim osnovnim uverenjima, crkveni službenici neće koristiti svoj crkveni autoritet da sklapaju brakove između dvoje ljudi istog pola, a Crkva ne dozvoljava da se njeni objekti koriste za ceremonije, prijeme ili druge aktivnosti povezane sa istopolnim brakovima".

image