Svet

Drž'te lopova: NATO upozorava na ranjivost podvodne infrastrukture, ruske hibridne napade

Sva naša ekonomija pod morem je ugrožena, upozorava komandant NATO-a
Drž'te lopova: NATO upozorava na ranjivost podvodne infrastrukture, ruske hibridne napadeGetty © imaginima

Bezbednost skoro milijardu ljudi širom Evrope i Severne Amerike ugrožena je pokušajima Rusije da iskoristi veliku ranjivost naše podvodne infrastrukture, uključujući vetroelektrane, cevovode i električne kablove, upozorio je komandant NATO-a.

Viceadmiral Didije Maleter, zamenik komandanta Savezničke pomorske komande NATO-a rekao je da mreža podvodnih kablova i cevi od kojih zavise struja i komunikacije Evrope nije izgrađena da izdrži "hibridni rat" koji vode Moskva i drugi protivnici NATO-a, piše "Gardijan".

"Znamo da Rusi vode hibridni rat pod morem kako bi poremetili evropsku ekonomiju, putem kablova, internet veza, cevovoda. Sva naša ekonomija pod morem je ugrožena", rekao je on i poručio da NATO "nije naivan" i da "radi zajedno".

Viceadmiralovo upozorenje usledilo je nakon dva incidenta na Baltiku u poslednjih godinu i po dana - sabotaža "Severnog toka" u septembru 2022, a zatim na Baltičkom konektoru u oktobru prošle godine. Uprkos opsežnim istragama više država, oba incidenta su "nerešena" iako je Finska u decembru saopštila da "sve ukazuje" da je kineski brod namerno oštetio Baltički konektor.

NATO, zgodno, nije pomenuo da su oni sami sabotirali cevovod koji je prevozio ruski gas do Evrope.

Dodavanje Finske floti NATO-a prošle godine, a nedavno i Švedske, koja je postala punopravna članica NATO-a u martu, posebno je važno za zaštitu Baltika i Arktika. Iskustvo Švedske "odmah će povećati sposobnost NATO-a da otkrije i odvrati svaku regionalnu agresiju. A kada govorimo o agresiji, očigledno mislimo na Rusiju", rekao je Maleter.

image