Rusija

Moskva ne odustaje: Generalno tužilaštvo RF zahteva istragu terorističkog napada na "Severni tok"

Tužilaštvo Rusije uputilo je zahtev nadležnim organima SAD, Nemačke, Francuske i Kipra za istragu terorističkih napada na gasovode
Moskva ne odustaje: Generalno tužilaštvo RF zahteva istragu terorističkog napada na "Severni tok"www.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Generalno tužilaštvo Rusije uputilo je zahtev nadležnim organima SAD, Nemačke, Francuske i Kipra za istragu terorističkih napada na gasovode "Severni tok", navodi se na telegram kanalu tužilaštva.

Poslanici Državne dume ranije su kontaktirali Generalno tužilaštvo da ispitaju moguću umešanost lica i struktura u inostranstvu u organizovanje i finansiranje niza terorističkih akata na teritoriji Rusije, kao i sabotažu gasovoda "Severni tok".

"Na osnovu rezultata proučavanja dostavljenih materijala, oni su sa odgovarajućim zahtevima upućeni nadležnim organima SAD, Nemačke, Francuske i Kipra", navodi se u saopštenju.

Generalno tužilaštvo Rusije je izrazilo nadu da će kolege iz tih zemalja "pristupiti njihovom razmatranju i ispuniti obaveze koje im nameću Međunarodna konvencija o suzbijanju finansiranja terorizma iz 1999. godine i Međunarodna konvencija o suzbijanju terorističkih bombardovanja 1997.

"Nadamo se da će ispuniti obaveze da se sprovede istraga o datim informacijama, da se pomogne u pribavljanju dokaza neophodnih za postupak, kao i da se obezbedi neminovnost kažnjavanja za krivična dela i da se isključi opravdanje za njih na političkim ili drugim sličnim osnovama", dodaje se.

Eksplozije na dva ruska gasovoda za izvoz u Evropu – "Severni tok" i "Severni tok 2", dogodile su se 26. septembra 2022. godine.

Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile ciljanu sabotažu. Operater "Severnog toka" "Nord Strim AG" saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vremenski okvir za popravke.

image
VV inauguration
banner