Rusija

Danska obustavlja istragu sabotaže Severnog toka; Kremlj: Ušli u trag najbližim saveznicima

Portparol Kremlja je situaciju ocenio kao apsurdnu, s obzirom da je danska strana izjavila da je u pitanju namerna sabotaža, ali ipak dalje ne želi da istražuje slučaj eksplozije na gasovodima koji su dopremali jeftin ruski gas u Evropu
Danska obustavlja istragu sabotaže Severnog toka; Kremlj: Ušli u trag najbližim saveznicimaGetty © Swedish Coast Guard

Danska policija obustavlja istragu eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i 2 zbog nedostatka osnova da se ona nastavi, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu državnih organa za sprovođenje zakona. 

Kako je navela danska strana, nemaju razloga da dalje istražuju slučaj. "Istraga je navela vlasti da zaključe da se desila namerna sabotaža", saopštila je policija.

Švedsko javno tužilaštvo je početkom februara saopštilo da odustaje od dalje istrage eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i 2 jer Švedska nema nadležnost.

Odluka Danske da prekine istragu je zapanjujuća, situacija je apsurdna, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"S jedne strane, desila se namerna sabotaža na očigled svih, a sa druge strane nema daljeg pomaka u istrazi slučaja.

Uzimajući u obzire informacije koje su procurile i činjenice koje su dokazane, stvar je jasna – očigledno da su tokom istrage ušli u trag svojim najbližim saveznicima, ocenio je portparol Kremlja. 

Rusija se više puta obraćala državama koje vode istragu i tražila dodatne informacije, ali ih do sada nije dobila, dodao je.

Eksplozija se dogodilo 26. septembra 2022. istovremeno na dva ruska gasovoda koja su dovodila gas u Evropu – Severni tok 1 i Severni tok 2. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je posredi namerna sabotaža. Rusko glavno tužilaštvo pokrenulo je postupak povodom akta međunarodnog terorizma.

Mediji su do sada prenosili različite verzije o tome ko je kriv, dok Moskva bez oklevanja ukazuje na Vašington i tvrdi da je za napad kriva američka administracija. Slično misli i poznati novinar Simor Herš, koji kaže da je napad pripreman i pre početka SVO.

image
VV inauguration
banner