Svet

Zvanično: Švedska obustavlja istragu o "Severnom toku"

Nemački istražitelji su, pak, nedavno bili u Stokholmu i razgovarali sa Šveđanima o tome kako bi se tamošnji dokazi mogli iskoristiti za proces u Nemačkoj
Zvanično: Švedska obustavlja istragu o "Severnom toku"www.globallookpress.com © Johan Nilsson/Tt

Švedsko javno tužilaštvo je danas saopštilo da će odustati od dalje istrage o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2.

"Zaključak istrage je da Švedska nema nadležnost i da istragu stoga treba zatvoriti", navodi se u saopštenju švedskog tužilaštva, prenosi Rojters.

Da će švedsko javno tužilaštvo verovatno zatvoriti istragu sabotaže na gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, objavilo je juče nekoliko nemačkih medija.

Prema navodima "ARD-a", "Zidojče cajtunga" i "Cajta", istraga u Nemačkoj se nastavlja. Generalni državni tužilac je to poverio Saveznoj kancelariji kriminalističke policije (BKA) i Saveznoj policiji.

Nemački istražitelji bi mogli da profitiraju od zatvaranja švedske istrage, jer bi Šveđani mogli da proslede svoje dokaze svojim nemačkim kolegama na procenu. Švedska bi se ogradila od svog zahteva da krivično goni slučaj i podržala nemački postupak, navodi "Dojče vele".

Države sa Baltičkog mora su isprva istraživale odvojeno i nisu međusobno delile sve rezultate istrage. Pristup švedskim dokazima je stoga važan korak za nemačke istražitelje.

Istražitelji BKA i savezne policije su očigledno zainteresovani za delove teško oštećenih cevovoda koje je švedska vojska zaplenila ubrzo nakon eksplozija krajem septembra 2022.

Nemački istražitelji žele da uporede tragove eksploziva pronađene na cevima sa onima koje su pronašli na jedrilici "Andromeda", koja je i dalje najvažniji trag koji bi mogao dovesti do napadača.

Prema prethodnim nalazima istrage, "Andromeda" je iznajmljena ili barem plaćena preko poljske kompanije.

Navodi se da je jahtom iz Rostoka isplovila posada od pet muškaraca i jedne žene, a sumnja se da je to mogao biti ronilački tim koji je možda pričvrstio eksplozivne naprave na cevi "Severnog toka". Osumnjičeni su Ukrajinci.

Navodi se i da se jedrilica nekoliko puta pristajala, uključujući na dansko ostrvo Kristijanse, Sandhamn u Švedskoj i Kolberg u Poljskoj.

Nemačka i Švedska su više puta razgovarale tokom istrage. Švedski javni tužilac posetio je i kancelariju nemačkog saveznog tužioca u Karlsrueu. Nemački istražitelji su, pak, nedavno bili u Stokholmu i razgovarali sa Šveđanima o tome kako bi se tamošnji dokazi mogli iskoristiti za proces u Nemačkoj.

S druge strane, Poljska navodno već duže vreme blokira saradnju sa Nemačkom.

Jedrilica "Andromeda", ploveći po Baltičkom moru, bar je jednom pristala u Kolbergu, u Poljskoj, a posadu je, kako se navodi, kontrolisala poljska obalska straža.

Međutim, Poljska je na pitanja nemačkih istražitelja odgovarala sa vrlo malo informacija. Poljske vlasti do danas nisu dale nijednu sliku kamera za nadzor iz luke, koja bi potencijalno mogle da pruže više informacija o posadi "Andromede".

Razlika u istrazi u Švedskoj i Nemačkoj

U Švedskoj je u toku istraga zbog sumnje da izvršena teška sabotaža. U Nemačkoj, s druge strane, Savezno tužilaštvo vodi postupak zbog sumnje "namernog izazivanja eksplozije eksplozivnim materijalom" i "protivustavne sabotaže". I u Danskoj se nastavlja istraga o napadima na gasovode.

Napadi na "Severni tok", podsetimo, odigrali su se u septembru 2022, iste godine kada je počela i Specijalna vojna operacija. Do sada, mediji su prenosili različite verzije o tome ko je kriv, dok Moskva bez oklevanja ukazuje na Vašington, i tvrdi da je za napad kriva američka administracija. Slično misli i poznati novinar Simor Herš, koji kaže da je napad pripreman i pre početka SVO.

image
VV inauguration
banner