Svet

Nova teorija o sabotaži Severnog toka: Nezavisni istražitelj upire prst u Britance

Nezavisni finski istražitelj je, na osnovu javno dostupnih podataka, pružio argumente koji Veliku Britaniju predstavljaju kao glavnog krivca za napad na Severni tok
Nova teorija o sabotaži Severnog toka: Nezavisni istražitelj upire prst u Britancewww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Postoje naznake da su vlasti Velike Britanije umešane u sabotažu Severnog toka, zaključio je finski analitičar u onome što je nazvao "jedinom javnom istragom" o terorističkom činu, a prenosi "Nordik tajms", deo "Eon medija grupe" koji, između ostalog, sarađuje sa publikacijama univerziteta Prinston i Kembridž, kao i MIT. 

Analizirajući podatke i materijale koji su dostupni javnosti, "Mortimerova" prva hipoteza bila je da Ukrajina stoji iza napada 26. septembra 2022. godine.

Međutim, trag ga je odveo ka Britancima nakon što je saznao da je Alek Šelbruk, tadašnji ministar za vojne nabavke u vladi premijerke Liz Tras, posetio pomorsku bazu HMNB Klajd u Škotskoj.

"Ovo je naš rat koliko i ukrajinski", rekao je Šelbruk novinaru kojeg je poveo sa sobom. On je zatim pošao u inspekciju podmornice "Embuš", koja se vratila u luku nedelju dana ranije, odnosno nedelju dana nakon sabotaže Severnog toka, i sastao se sa njenim kapetanom i posadom. 

Kako "Mortimer" tvrdi, cerada koja se na fotografijama snimljenim tog dana vidi na vrhu podmornice prekriva odeljak za smeštaj mini podmornica koje ronioci koriste tokom misija na velikim dubinama, tvrdeći da je prisustvo cerade pokazatelj da je on korišćen nedavno.

Povrh toga, finski istražitelj navodi da je Šelbruk bio na čelu posebnog odreda ronilaca i stručnjaka za uklanjanje podvodnih eksploziva.

Ova grupa je stvorena početkom 2022. godine u okviru restrukturiranja Kraljevske mornarice, napominje "Nordik tajms".

Pored uklanjanja eksploziva i podvodnih radova na održavanju ratnih brodova, među nadležnostima ovog odreda je i "diskretno sprovođenje specijalnih operacija".

Blokirana istraga

"Nordik tajms" navodi da su Šelbruk — ali i šef luke koju je posetio — dobili otkaze ubrzo nakon njegove posete, što se poklopilo sa ostavkom Trasove.

Moskva je tada optužila London za umešanost u napade, što je britanska vlada negirala. Parlament ove države je, međutim, pokrenuo istragu u okviru koje je trebalo da budu ispitani članovi specijalnog ronilačkog odreda. Istragu je blokirao tadašnji ministar odbrane Ben Volas.

Protivrečnosti sa Heršovom verzijom

Čuveni novinar Simor Herš je u svom izveštaju, sastavljenom na osnovu razgovora sa izvorima iz američkih obaveštajnih krugova, naveo da administracija predsednika Amerike Džozefa Bajdena stoji iza sabotaže, koja je, kako ovaj nosilac Pulicerove nagrade tvrdi, sprovedena tokom NATO vojnih vežbi "Baltops 22" uz pomoć norveških specijalaca.

"Mortimer" nije saglasan sa tezom da je sabotaža sprovedena "sa površine" vode, navodeći da drugi stručnjaci smatraju da je pri činu morala biti korišćena podmornica.

Kako prenosi "Nordik tajms", "Mortimer" smatra da su SAD bile svesne navodnih planova za dizanje gasovoda u vazduh, ali su im se na kraju usprotivile i umesto toga zapravo pokušale da pomognu nemačkim snagama da zaštite gasovode od napada.

Heršove i "Mortimerove" priče preklapaju se u kursu za podvodnu forenziku eksploziva koji je u januaru 2022. održan u vojnoj bazi Ki Vest u Floridi, a na kojem su specijalni ronioci Aleksa Šelbruka sarađivali sa odeljenjem FBI za borbu protiv improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i tri tima za uklanjanje eksploziva američke mornarice.

Izjave Liz Tras

Još jedan argument u "Mortimerovoj" priči predstavljaju izjave bivše premijerke Velike Britanije Liz Tras.

"Presecamo toksičnu struju i cevovode autoritarnim režimima i jačamo našu energetsku otpornost. Postaraćemo se da ne budemo povređeni nepromišljenim postupcima nevaljanih aktera u inostranstvu", rekla je Tras u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 21. septembra 2022, samo pet dana pre sabotaže Severnog toka.

Nakon što se dan kasnije sastala sa Bajdenovom administracijom, Tras se povukla iz javnosti, da bi se ponovo pojavila tri dana nakon napada na Severni tok.

Istog dana, prema "Mortimerovim" informacijama, Velika Britanija je prvi put nakon 44 godine postala neto izvoznik energije.

image
VV inauguration
banner