Rusija

Putin: Krak Severnog toka može početi sa radom za nedelju dana

Nemačka i evropska ekonomija mogu dugo da izdrže bez ruskog gasa, ali gube konkurentnost, ukazao je ruski lider
Putin: Krak Severnog toka može početi sa radom za nedelju danaGetty © CFOTO/Future Publishing

Sadašnja politika Nemačke nanosi kolosalnu štetu budućnosti nemačke ekonomije, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu.

Prema rečima ruskog predsednika, u Nemačkoj je u toku unutrašnja politička borba i nije jednostavno prodrti u srž problema.

"Nemačka i evropska ekonomija mogu dugo da izdrže bez ruskog gasa, njihova ekonomija je sposobna da opstane i da se razvija. Neće biti nikakve katastrofe jer su fundamentalne osnove nemačke i evropske ekonomije ozbiljne i duboke", rekao je ruski lider.

Međutim, gubi se konkurentnost, naglasio je Putin.

"Ekonomija Nemačke je zasnovana na relativno jeftinim ruskim energentima. Nekada su i za njih govorili da su preskupi i borili se svim silama da snize cenu. A sada plaćaju više od 300 dolara za 1000 kubnih metara. Izvolite sada", rekao je.

Putin je rekao da je potrebno samo nedelju dana za pokretanje "gasovoda Severni tok" koji je ostao neoštećen, ali da Nemačka to ne želi.

"Verovatno su se nadali da će, ako ne uzmu ruski gas, Ruska Federacija propasti pre nego što za njih počinju da se odvijaju nepovratni procesi. Ali ti procesi su već počeli. Industrija im se seli u druge zemlje gde su energenti jeftiniji. Sve će im zbog toga biti skuplje", rekao je Putin.

Rusija danas ništa ne ograničava, spremna je da sarađuje, potvrdio je ruski lider i dodao da se Turska pokazala kao najpouzdaniji partner.

"Trenutno jedan gasovod ide kroz teritoriju Ukrajine. Ali postoji još jedan koji je Ukrajina zatvorila. Nije jasno zašto", ukazao je ruski predsednik i potvrdio da bi Moskva Kijevu bez obzira na Specijalnu vojnu operaciju isplaćivala novac za tranzit.

Nije jasno zašto Nemačka ne traži od Ukrajine da joj otvori taj gasovod, rekao je Putin i dodao da i Poljska ima zatvoren gasovod, ali da se o tome malo priča.

"Sve zavisi samo od rešenja nemačke vlade", naglasio je.

Neka evropske zemlje same odluče da li će uzimati ruski gas ili ne, Rusija će se snaći i bez njih, poručio je ruski predsednik.

"Mi se, hvala Bogu, snalazimo. Okrenuli smo se tranzitu na druga mesta i inostranstvo, priključujemo gas na naše objekte kapitalne izgradnje, koristimo energente za rešenje unutrašnjih ekonomskih problema. Više para smo zarađivali kad smo prodavali, bilo je veselije. Ali sad nam se razvijaju i druge sfere", rekao je.

Kad lako dobijaš novac, postaješ zavisan, a kada treba razmisliti onda se uključuju i drugi mehanizmi, zaključio je Putin.

image